AKP, Türkiye’yi Avrupa’nın çöplüğüne çevirdi

Haber Merkezi

Avrupa ülkelerinden gelen atık miktarının 2004’ten bu yana 173 kat arttığının altını çizen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, konuyu meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’nin AKP döneminde Avrupa’nın çöplüğü haline getirildiğini kaydeden CHP’li Öztunç, her gün 213 kamyon Avrupa atığının Türkiye’ye döküldüğünü belirterek tepki gösterdi.

CHP’li Öztunç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

► Türkiye hangi ülkelerden, yılda kaç ton çöp ithal etmektedir? Bu çöplerin ne kadarı plastik atıktır?

► İthal edilen plastik atıkların içerisinde tıbbi atık olup olmadığına dair herhangi bir tespit yapılmakta mıdır? Koronavirüs salgının dünyayı etkisi altına aldığı bu dönemde çöp ithalatının durdurulması yönünde bir düşünceniz var mıdır?

► Günde 144 ton plastik atığın denize karıştığı bir ülke, neden plastik atık ithal eder? Neden ülkesini gelişmiş ülkelerin plastik çöplerinden kurtulduğu bir ülke durumuna getirir?

► Türkiye’de ithalat ile birlikte yılda kaç ton katı atık işlenmektedir? Toplanan atıkların ne kadarı geri dönüşümde değerlendirilmekte, ne kadarı katı atık depolama alanlarında depolanmaktadır?

► Türkiye’de atık ithalatı yapan firma sayısı, atık toplama ve geri dönüşüm tesisi sayısı ne kadardır?

► 2020 yılında atık ithalatı yapan firmalara yönelik yapılan denetim sayısı kaçtır? Bu firmalarda tespit edilen usulsüzlükler nelerdir? Bu usulsüzlüklerle ilgili kaç TL para cezası kesilmiştir?