AKP ülkeyi  ateşe verdi

19 yıllık AKP iktidarı bu yıl da rant ve yağma politikasını sürdürdü. Ülkenin dört bir tarafını sermayeye peşkeş çeken AKP’nin yangın yönetimindeki beceriksizliği ülkeyi felakete sürükledi. Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçaklarının havalanmaması, yönetememe krizi yangınların bilançosunu ağırlaştırdı. Ülkenin maden ve enerji şirketlerine teslim edilmesine karşı direniş de yurdun dört bir tarafında sürdü. Suyunu, toprağını savunan binlerce insan tüm baskılara rağmen direnişin sesini yükseltti.

BECERİKSİZLİK ÜLKEYİ YAKTI

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü başlayan ve 10 gün sonra 220 saatte kontrol altına alınabilen Türkiye’nin en büyük yangın felaketinde, 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. 2’si orman işçisi 7 kişi ile binlerce yaban hayvanı ve köylülere ait hayvanlar da yangında öldü. Ormanlar harici 59 mahalledeki yanan ev, ahır, depo, iş yeri, tarım alanları zarar gördü. Ülke yangınlar boğuşurken iktidarın yönetemem krizi, alevlerin kontrol alınamamasına neden oldu. Türk Hava Kurumu’ndaki yangın söndürme uçağı krizi uzun süre tartışma konusu oldu. THK’nin elinde bakımsız kalan uçakların havalanmaması tepkilere neden olurken dönemin kayyum THK Başkanı Cenap Aşçı’nın yangınların çıktığı gün nikâha gittiğini açıklaması ülkede infial yarattı.

MÜSİLAJ MARMARA’YI ESİR ALDI

Marmara Denizi bu yıl deniz salyası adı verilen müsilajla kaplandı. Marmara’da oksijen azalmasından kaynaklandığını belirten uzmanlar, denizdeki kirliliğe dikkat çekti. İktidarı yıllardır uyardıklarını ve bu kirliliğe karşı önlem alınmadığını belirten uzmanlar, müsilajın önümüzdeki günlerde tekrar karşımıza çıkacağını belirtti. Birçok bilim insanı hem bölgede inceleme yaptı hem de denizi temizleme çalışmalarına katıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı’nı açıkladı. 22 maddelik eylem planının 3 yılda hayata geçireceği belirtildi.

KORUMA ALTINDA GASP

Marmara Denizi ve Adalar, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildi. Karar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda Adalar’da imar planı yapmak ve onaylama yetkisinin İBB’den alınarak bakanlığa verilmesi öngörülüyor. Karara tepki gösteren Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı, “Bu karar Adalar’ı emlak pazarı gibi düşünen bir aklın ürünüdür” diyor. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ise kararı mahkemeye taşıyacaklarını belirterek, “Her türlü yargısal süreç takip edilecek” ifadelerini kullandı.

ATIKLAR DOĞAYA KARIŞTI

Giresun’a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde Nesko Madencilik A.Ş.’nin işlettiği madenin kimyasal atıklarının depolandığı flotasyon tesislerinde patlama meydana geldi. Patlamayla birlikte kimyasal, tesisin çevresinde bulunan dereye karıştı ve devamında Kılıçkaya Barajı’na ulaştı. Yedikardeş Köyü’ne sınırları içerisinde yer alan bahçe ve tarım arazileri kullanılamaz hale geldi. Şirketin faaliyetleri durduruldu ve 12 milyon 71 bin TL para cezası kesildi. Şirketin patlama meydana gelen madeni 3 kat büyütmek için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurduğu ortaya çıktı.

ANLAŞMAYI ONAYLAMAK YETMEZ

TBMM Genel Kurulu, 2015’te Paris’te imzalanan İklim Anlaşması’nın onaylanmasını öngören kanun teklifini tüm partilerin oyları ile kabul etti. 5 yıl sonra imzalanan anlaşma birçok tartışmayı beraberinde getirdi. İç hukuka dahi uymayan, ülkenin dört bir tarafını yağma ve talana açan AKP iktidarının, Paris Anlaşması’nda verdiği taahhütlere uyması konusunda soru işaretleri oluştu. Konuyu değerlendiren Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, “AB Yeşil Mutabakat süreci nedeniyle Paris Anlaşması dışında kalan ülkelerin ek vergiler ödemek zorunda kalma ihtimali, bu yıl yapılacak Taraflar Toplantısı’na kadar anlaşmayı onaylamazsak süreci gözlemci ülke olarak izleyecek olmamız; Türkiye’ye bazı finansman kapılarının açıldığına dair haberler ve iklim krizi nedeniyle yaşanan felaketler nedeniyle halkın meseleyi daha fazla konuşması ve iktidarın da bu konuda bir şeyler yapmak zorunda hissetmesi ilk akla gelen nedenler” ifadelerini kullandı.

KAZDAĞLARI REHABİLİTE EDİLSİN

Kazdağları’nda büyük bir ağaç katliamı yapan Alamos Gold bölgeden tahliye edildi. Alamos Gold, uluslararası anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’den 1 milyar dolar tazminat istedi.

350 binden fazla ağacın kesildiği belirtilen bölgenin hâlâ tahliye edilmemesi ise tepkilere neden oldu. Yurttaşlar imza kampanyalarıyla Orman Genel Müdürlüğü eliyle katledilen alanın rehabilite edilmesi için çağrı yaptı. Uzmanlar, Kazdağları’nın en az 50 yılının kaybolduğuna dikkat çekti.

AKKUYU’DA PATLAMASİNOP’TA UYARI

Zemindeki çatlaklarla gündemden düşmeyen Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nda trafo patlaması sonucu yangın meydana geldi. Trafonun patlaması, çalışanlara ve çevrede yaşayanlara panik dolu anlar yaşattı. Mersin Tabip Odası, halk sağlığını tehdit eden Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili Türkiye Atom Enerjisi Kurumu aleyhine açtığı davaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaptı. “Yer lisansının iptaline” ilişkin açılan davanın Türkiye mahkemelerinde ve Danıştay’da reddedilmesi üzerine AİHM’e başvuru yaptıklarını belirten Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, bu dava ile sadece Akkuyu Nükleer Santralı’na değil tüm nükleer santrallara karşı çıktıklarını vurguladı. Öte yandan Sinop Nükleer Güç Santralı projesinde de bilirkişi heyeti raporunu açıkladı. 15 kişilik heyetin hazırladığı raporda, kaza durumunda acil tahliyenin güç, atıkların akıbetinin belirsiz, yer seçiminin hatalı, ÇED raporunun ise eksik olduğuna dikkat çekildi.

GELİŞME DEĞİL RANT

Kültür, turizm ve gelişme alanlarını belirleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliği değerlendiren uzmanlar; tarihi, doğal ve kültürel değeri olan yerlerin ve ormanlık alanların yapılaşmaya açılacağına dikkat çekti. Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve İlanına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre, kültür, turizm ve gelişme alanları Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek.

DÜNYANIN ÇÖPÜ TÜRKİYE’DE KALDI

Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen binlerce ton çöp, çöpleri ithal eden şirketin sertifikasının iptal edilmesi nedeniyle halen teslim alınmadı. Çöplerin Türkiye limanlarında bulunduğu süre bir yıla yaklaştı. CHP Milletvekili Murat Bakan yaşananları “rezalet” olarak nitelendirdi. 2B Plast isimli şirketin Almanya’dan ithal ettiği yüzlerce konteyner dolusu çöpün akıbeti halen belli olmadı. Almanya’nın geri almadığı çöplerin bir kısmının Vietnam’a gönderildiği, büyük bir kısmının ise halen Türkiye limanlarında olduğu öğrenildi.

MADENDE BİR YILDA İKİNCİ FELAKET

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Karaayıt Köyü yakınlarında faaliyet gösteren Bilfer Demir madeninin atık depolama alanı bir yılda iki kez çöktü. İlk Ocak 2021 tarihinde çökme olan depoda, Aralık 2021 tarihinde bir kez daha çökme meydana geldi. Çevre felaketlerinde tonlarca atık yanından geçen dereye doğru akarken, atıklar bölgenin içme suyu kaynağı olan Madra Barajına karıştı.

MUNZUR PEYZAJ PROJESİ İPTAL EDİLDİ

Tunceli Valiliği ve Fırat Kalkınma Ajansı, Munzur Gözeleri için çevre düzenlemesi ve rekreasyon projesi hazırlamış, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan 8 milyon liralık proje onaylanmış ve ardından çalışmalar başlamıştı. Çalışmalar sırasında gözelere iş makinelerinin girmesi ve beton merdivenler döşenmesi tepki çekmişti. Dersim Doğal ve Kültürel Miras Koruma Girişimi ise Munzur Gözeleri’nin mevcut yapısını bozacağını belirttiği projeyi yargıya taşımıştı. Danıştay 13. Dairesi tarafından proje ihalesinin iptal edildiğini duyurmuştu.

AKBELEN’DE DİRENİŞ SÜRÜYOR

Muğla’nın Milas ilçesinde LİMAK-İÇTAŞ’a ait Yeniköy Termik Santralı’nın kömür ihtiyacı için 750 hektarlık alanda bulunan çam ağaçlarının kesilmek istenmesine karşı başlatılan doğa nöbeti Temmuz ayından beri devam ediyor.

İKİZDERE’DE DOĞA MÜCADELESİ

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İyidere Lojistik Liman Projesi için İşkencedere Vadisi’nde yöre halkının direnişine karşın taşocağı çalışmalarını sürdürüyor. Doğa talanına karşı yöre halkının mücadelesi yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Son olarak direniş alanında bulunan ve kullanılamayan çay fabrikası acil kamulaştırma gerekçesiyle yıkıldı.

VALİDEBAĞ’DA DİRENENLER KAZANDI

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 1’inci derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu’nda ‘Rehabilitasyon Projesi’ adı altında önü açılan katliama mahkeme dur dedi. Üçüncü kez yürütmeyi durdurma kararı verilen Üsküdar Belediyesi’nin yapmak istediği projeye karşı yurttaşların direnişi 6 aydır devam ediyor.

akp-ulkeyi-atese-verdi-961810-1.