Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde birçok usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Geçen yılki Sayıştay raporunda uyarılan üniversitenin bu yıl da aynı usulsüzlüğe devam ettiği ifade edildi

AKP üniversitesinde usulsüzlük diz boyu

MUSTAFA KÖMÜŞ mustafa.k@birgun.net

AKP atarafından açılan Konya'daki Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde birçok usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Üniversitenin hastanesinde asistanlara verilen hizmetlere ilişkin puanlar asistandan sorumlu öğretim üyesine verildi. Pedagojik formasyon derslerine uzmanlık alanı dışındaki kişiler girdi. “Taban ek ödeme” adı altında haksız performans ödemesi yapıldı.

1 Üniversitenin hastanesinde araştırma görevlileri tarafından verilen poliklinik hizmeti dâhil birçok hizmete ait bireysel gelir getirici faaliyet puanlarının, asistandan sorumlu olan öğretim üyesine verildiği tespit edildi. Sayıştay raporunda, yerinde denetimlerde; her ay ortalama 400’ün üzerinde araştırma görevlisinin Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde görev yaptığı ve hasta baktığı ifade edildi. Raporda “Asistanlar tarafından gerçekleştirilen bireysel gelir getirici faaliyetler için öğretim üyelerine, bireysel gelir getirici faaliyet puanı hesaplanmaması ve bu puanlar esas alınarak performans ek ödemesi yapılmaması gerekmektedir” dendi. Bu faaliyet kapsamındaki ödeme öğretim üyelerine yapıldı.

2 Üniversitede verilen pedagojik formasyon derslerine öğretim üyesi (profesör, doçent, yardımcı doçent) dışındaki öğretim elemanlarının girdiği ve bu kişilere ödeme yapıldığı belirtildi. Üniversiteden verilen cevapta ise araştırma görevlisi görevlendirilmediği ve herhangi bir ücret tahakkuku yaptırılmadığı belirtildi. Sayıştay raporunda ise “Öğretim elemanlarına yapılan ek ödemeler incelendiğinde öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerine ders verme faaliyeti karşılığı ek ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durum öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinin formasyon derslerine girdiğini göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

3 Döner Sermaye İşletmesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezinde "Taban Ek Ödeme" adı altında haksız performans ek ödemesi yapıldığı tespit edildi. Sayıştay raporunda konunun geçen yıl da vurgulandığı buna rağmen devam ettiği ifade edildi. Raporda “Hastane otomasyon siteminden alınan veriler üzerinde yapılan incelemelerde ilgili personele “Taban Ek Ödeme” adı altında haksız performans ek ödemesi yapıldığı görülmüştür. İdare tarafından; adı geçen Yönetmelik’te belirlenen taban oranlar personel işe gelip hiçbir iş yapmasa da alabileceği taban ek ödeme tutarı gibi değerlendirilmiştir” diye belirtildi.

***

Televizyona çıkıp para almışlar

Üniversitenin Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi öğretim görevlileri televizyon programlarına çıkıp akademik teşvik ödeneği aldı. Sayıştay tarafından yapılan denetim sonucunda; denetçiler her ne kadar öğretim görevlilerinin yaptıkları konuşmalar ve yorumlar mesleki birikimlerine dayansa bile bu faaliyetlerin akademik faaliyet olmadığını, performansa dayalı bilimsel faaliyet olmadığına dikkat çekti. Ayrıca, tüm televizyon programları, televizyon kanallarının uydu yayınına bağlı olması gerekçesiyle, “Uluslararası Etkinlik” alt faaliyet türünden puanlandırıldığını, oysaki uluslararası yayın sertifikası olan tek kanalın Türkiye Radyo Televizyon Kurumu olduğu ifade edildi.