AKP’ye çalışan Meclis tatile girdi
Fotoğraf: AA

POLİTİKA SERVİSİ

Açık kaldığı sürece sadece iktidara çalışan Meclis, ek gösterge, Varlık Barışı, öğrenci affı düzenlemesini de içeren ekonomiye ilişkin torba teklifi kabul etti, 1 Ekim’e kadar tatile girdi. AKP iktidarının alelacele hazırladığı Torba Yasa Teklif, 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesinin yanı sıra en düşük emekli aylığının arttırılması ile öğrenci affını da içinde barındırıyor. Teklife eklenen son dakika maddesiyle de Varlık Barışı için ek başvurusu süresi tanındı.


Ek gösterge: Teklif ile 3600 ek göstergeye girecek kamu görevlilerinin kapsamı genişletildi. Ek göstergeleri yeniden belirleme yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Teklif ile emekli maaşı alt sınırı 3 bin 500 TL olacak. Öğrenci affı: Yükseköğretim kurumlarında okurken ilişiği kesilenler ile bu yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı elde ettiği halde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın yüksek öğrenimlerine devam etme hakkı tanınıyor.

Varlık barışının süresi uzatıldı: Varlık Barışında 30 Haziran'da sona eren başvuru süreci 31 Mart 2023'e kadar uzatıldı. Buna göre yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesine ilişkin süre 31 Mart 2023'e kadar uzatıldı.

Kültür bakanlığı yapılaşma izni: Turizmi Teşvik Kanunu'nda yapılan değişiklikle orman sayılan alanlar ve milli parklar üzerinde, turizm yatırımı gerçekleştirilmek amacıyla, bakanlıkça kış turizm merkezlerindeki günübirlik ile mekanik tesis hattı amaçlı yapılan kiralama sözleşmeleri de düzenleniyor.

Kullanma izni verilmeyen yapılara elektrik, su: İmar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, 1 Temmuz 2022'ye kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara geçici olarak elektrik ve/veya su aboneliğinin yapılabilmesi imkanı da veriliyor.

100 TL asgari destek: Asgari ücretin 5 bin 500 TL'ye çıkmasıyla birlikte, verilen önergeyle; 2022 Temmuz ile Aralık aylarında istihdamı desteklemek için; işgücü maliyetlerini azaltmak üzere sektör ayırımı yapılmaksızın, finansmanını İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 3,33TL, aylık 100 TL asgari ücret desteği sağlanacak.

Meclis'in tatil olduğu aylarda bazı komisyonlar ise çalışma kararı aldı.