AKP’ye göre çocuk işçiliği keyfi!

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinde suiistimal edilen çocuklar gündeme geldi.

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Kemalettin Sakin, çocuk işçiliğinin ülkede geldiği son durumu anlattı. Sakin, “Çocuk işçiliğinde yoksulluk en önemli neden. Eğitim hizmetlerine erişememe, göç, aile bireylerinde yetişkin olanların iş bulamaması, işverenlerin çocuk iş gücü talebi, geleneksel bakış açısı, yine, mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan eksiklikler de çocuk işçiliğin nedenlerinden olarak gözümüze çarpıyor” dedi. Ülkede 700 binden fazla çocuğun çalıştırıldığını söyleyen Sakin, “İstihdam sektörü olarak baktığımızda, çocuklarımız tarım, sanayi ve hizmet sektöründe yoğun olarak çalışıyorlar. Sanayi sektöründe de daha çok oto sanayi ve mobilyacılıkta çocuk işçiliği yaygın olarak görülüyor” diye konuştu. Sakin, çocukların altı yaşından itibaren dilendirildiğini ve kötü muamelelere maruz kaldığını, ailelere bu nedenlerle çok sayıda soruşturma açıldığını da ifade etti.

YOKSULLUKTAN ÇALIŞMIYORLARMIŞ

Bu sunumun ardından Cumhur İttifakı üyesi milletvekillerinden itiraz geldi. Bazı çocukların kendi istekleriyle çalıştığını, ‘zengin aile çocukları’nın da bunların aralarında bulunduğunu iddia eden AKP’li İbrahim Yurduseven, “Çocuk işçiliği sadece yoksulluğa bağlı bir işçilik değildir. Çocuk işçiliğinde aileye katkı, ailenin ekonomik durumuna katkı, aile zengin olduğu halde mesela traktörle tarla süren bir sürü genç çocuklar var. Bunlar yoksulluktan mı tarlaları sürüyorlar? Aileye bir ekonomik katkı yapmak için sürüyorlar. İlla çocuk işçiliğini yoksulluğa bağlamak özellikle doğu ve güneydoğudaki vatandaşlarımızın yoksulluğuna bağlamak bence yanlış” dedi.

MHP’li M. Nurullah Sazak “Bazı işler çocukluktan öğrenilir sonra öğrenilemiyor” savunmasını yaptı.