Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanırken Ankara, bölgede aradığı desteği bulamadı. Dış politikada yaşanan en önemli sorunun liyakat eksikliği olduğunu belirten CHP’li Çeviköz, Türkiye’nin Mısır ile olan ilişkilerinin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

AKP’ye Mısır önerisi

Haber Merkezi

Ankara ile Atina arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına ilişkin gerilim tırmanıyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’ye yapılan “Tansiyonu düşürün” çağrısına yanıt veren Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de diyalog ve müzakereden yana olduğunu ifade etti.

Öte yandan Ankara’nın bölgedeki hamleleri Türkiye’yi Doğu Akdeniz krizinde yalnız bıraktı. Gerilime ilişkin açıklama yapan CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz dış politikada en önemli sorunun liyakat eksikliği olduğunu ifade etti. Çeviköz, Mısır ile olan ilişkilerin düzeltilmesi ve sorunlara birlikte çözüm aranması gerektiğini belirtti.

MÜZAKEREDEN YANAYIZ

Dışişleri Bakanlığı, resmi Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Avrupa Birliği’ne (AB) yanıt verdi. “Türkiye diyalog ve müzakereden yanadır” denen açıklama, şöyle devam etti: “Meşru hak ve çıkarlarını korumakta kararlıdır. AB’nin çağrısı Türkiye’ye değil, Doğu Akdeniz’de tek taraflı ve kışkırtıcı adım atanlara ve Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarına saygı göstermeyenlere yönelik olmalıdır.”

MISIR İLE ORTAK ÇÖZÜM

“Türkiye’nin Mısır ile olan ilişkilerinin mutlaka düzeltilmesi gereğini defalarca dile getirdik” diyen CHP’li Çeviköz, “Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynaklarının değerlendirilmesi ve deniz yetki alanları ile ilgili hukuk zemininde gerekli adımların atılması için Mısır’ın bölgede en önemli aktörlerden ve muhataplardan biri olduğunu defalarca vurguladık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dış politikasında yaşanan en önemli sorun liyakatin gözetilmemesi, Dışişleri Bakanlığı kadrolarının tümüyle devre dışı bırakılması olduğunu vurgulayan Çeviköz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mısır ile ilişkilerimizin yeniden, gerektiği ve hak ettiği seviyeye çıkarılması ve bölgenin sorunlarına Mısır ile birlikte çözüm arayışları için adımlar atılması bizi ancak ve ancak memnun edecektir.”