İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için önceki gün YSK’ye 44 sayfalık bir olağanüstü itiraz dilekçesi sunan AKP, dün de dilekçedeki iddiaları basın toplantısıyla paylaştı. Altı tamamen bomboş, ciddiye alınmayacak kadar kötü kurgulanmış bu iddialar için AKP Genel Başkan Yardımcısı 3 saati aşan bir açıklama yaparken CHP’nin yanıtı 30 dakikalık bir basın toplantısı oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı […]

AKP, YSK’den önce mantıktan sınıfta kaldı

İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için önceki gün YSK’ye 44 sayfalık bir olağanüstü itiraz dilekçesi sunan AKP, dün de dilekçedeki iddiaları basın toplantısıyla paylaştı. Altı tamamen bomboş, ciddiye alınmayacak kadar kötü kurgulanmış bu iddialar için AKP Genel Başkan Yardımcısı 3 saati aşan bir açıklama yaparken CHP’nin yanıtı 30 dakikalık bir basın toplantısı oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Yavuz’un tüm iddialarını tek tek çürüttü.

KESİN ‘BİR ŞEYLER’ OLDU

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, parti genel merkezinde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Konuşmasının girişinde, “Biz diyoruz ki kesinlikle bir şeyler oldu” diyen Yavuz, “Ne yapıldı bilmiyorum ama CHP’ye yarasın diye yapıldı, İmamoğlu’na yarasın diye yapıldı” ifadelerini kullandı.

DÜZELTİLMİŞ HATALARI DAHİ…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise partisinin 2. Bölge Seçim Koordinasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Yavuz’un 31 Mart seçimlerinden birkaç gün önce “Dünyanın en güvenli seçimini biz yapıyoruz” dediğini hatırlattı. Yavuz’un bugünkü açıklamalarına da işaret eden Erkek, “Açıklamanın tümüne baktığımızda İstanbul seçimini kaybetmenin hezeyanıyla yapılan ve içeriğinde son derece yanlış bilgiler ihtiva eden bir açıklamayla karşı karşıya kaldık maalesef” diye konuştu. Erkek, “Düzeltilen maddi hataları dahi belge diye basın açıklamasında sundular. AK Parti’nin dilekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiçbir somut bilgi, belge, delil yok. İçi, altı bomboş bir hukuksuz taleple karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Yavuz’un iddiaları ve Erkek’in yanıtları şöyle:

KISITLILAR

AKP: Diyor ki bir CHP’li yetkili kısıtlıların oy kullandığını nereden biliyorsunuz diyor. YSK incelesin diye ileri sürüyoruz. Her ileri sürdüğünüz doğru olmayabilir. 2 bin 308 kısıtlı tespit ettik.

CHP: Yalova’da 2014 seçimlerinde bizim adayımız 6 oy farkla seçimi kazanmıştı. 7 kısıtlının oy kullandığı tespit edildiği için seçimler yenilendi. Bu sayı 5 olsaydı yenilenmeyecekti. İstanbul’da fark ne kadar? 14 bin. 14 bin 1 kısıtlının oy kullandığını ispatlamanız gerekir. Şimdi Sayın Yavuz, ‘2 bin 308 kısıtlı seçmen listelerinde var, oy kullanıp kullanmadığını da bilmiyoruz, YSK baksın’ diyor. Neden baksın YSK? Sonuca etkili değil ki? Neden baksın?

CEZAEVİNDEKİ SEÇMENLER

AKP: 10 bin 290 cezaevi seçmeni 236 yerlerim yeri cezaevi olan cezaevi seçmeni 5 bin 287 de hükümlü olmasına rağmen seçmen listelerinde yer alanlar var.

CHP: AK Parti’nin dilekçesinde cezaevi seçmen listesinden bahsediyor. Cezaevi seçmen listeleri siyasi partilere verilmez. AK Parti bu listeleri nereden aldı? Adalet Bakanlığı da bu işin içinde. Bu nasıl olabilir? YSK Başkanı Sayın Güven ‘Mükerrer seçmen, sahte seçmen yok’ demişti. Neden, çünkü sistem buna müsait değil. Bir kişi iki ayrı yerde seçmen gözükemez. Çünkü TC numarası iki kere işlenmişse iptal eder. Hukuku katlettiler biz hukuk içinde kalarak mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

MÜHÜRSÜZ CETVELLER

AKP: 31 bin 280 sayım döküm cetvelinden 5 bin 388’i mühürsüzdür. 694’ü imzasızdır. 214 tanesi boş olarak sisteme girilmiştir. 10 bine yakın sayım döküm cetveli sorunlu.

CHP: Diyorlar ki, 5388 çetele, yani oy sayım cetvelinde mühür yok. Toplam 62 bin çetele falan var en az. Siz referandumda YSK’ye milyonlarca mühürsüz oy pusulası geçerli sayılsın diye dilekçe verdiniz. AK Parti açıklamalarına böyle devam ederse sayın Cumhurbaşkanının da mazbatası iptal edilebilir.

Milyonlarca oy pusulasını geçerli sayın diye YSK’ye dilekçe veren AKP, şimdi çetelelerde mühür yok, seçimi geçersiz sayın diyor.

KHK’LİLER

AKP: KHK ile ihraç edilmiş birisinin kamu hizmeti dahi görmesi engelli olan hatta ve hatta KHK ile ihraç edildiği için mazbatası iptal edilenler var. Ben burada bir tartışma daha başlatayım o da 298 sayılı yasanın 8. maddesi ‘kamu hizmetinden yasaklı olanlar seçme hakkına da sahip değillerdir’ diyor kanun. Biz şimdilik böyle bir iddiada bulunmadık bunu da oturup düşünmekte fayda var.

CHP: Çok vahim bir hatayla karşılaştık üstelik YSK dilekçesinde yok. ‘Seçmen olamayacaklar’ başlığı altında, KHK ile ihraç edilenler seçmen olamazlar diyor. Bu çok vahim bir açıklama. O maddede iki kısıtlı mahkeme kararıyla kısıtlı olanlar ve kamu hizmetinden yasaklı olanlardır. Örneğin zihinsel engelli mahkeme kararı yoksa oy kullanabilir. Siz KHK ile ihraç edilenlerin seçme hakkını nasıl elinden alırsınız?