AKPM raportörlerinden CHP'li Selin Sayek Böke ve OECD raportörü Katrougkalos, salgından etkilenen kırılgan kesimler için tüm ülkelerin ortak bir irade sergileyerek mücadele etmesi gerektiğini belirtti ve "bir araya gelme" çağrısı yaptı

AKPM’den tüm ülkelere birlikte hareket etme çağrısı

BirGün ANKARA

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) koronavirüs salgını nedeniyle tüm ülkelere birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

AKPM'nin iki raportörü aracılığıyla gerçekleştirilen çağrıda ulusal politika yapıcılardan ve uluslararası kurumlardan “hem virüsü, hem de krizi yenmek için” birlikte hareket etmeleri istendi. AKPM raportörleri CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve OECD raportörü Georgios Katrougkalos, yaptıkları ortak açıklamalarında, “Koronavirüsün küresel düzeyde yayılması salgının kontrol edilmesi için olağanüstü tedbirlerin alınmasına yol açtı. Ulusal politika yapıcılar bir yandan sağlık krizini hafifletmek için mücadele ederken, aynı zamanda sağlık sistemlerini iyileştirmeli, hızlı ve kapsayıcı bir ekonomik toparlanmayı elde etmeli, sürdürülebilir büyümeyi desteklerken sosyo-ekonomik hakları korumalı” ifadelerine yer verdi.

KANITA DAYALI ANALİZ VURGUSU

OECD'nin politika yapıcılara yol gösterecek önemli veri ve analizler sağladığı ifade edilen ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Devletler politikalarını belirlerken bu somut kanıta dayalı analizleri ve verileri mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Harekete geçmek zaman içinde daha yüksek maliyetlerin oluşmasını engeller. En iyi sonuçları elde etmek için, vergi ve maliye politikaları öncelikli alanlarımız olan sağlık, ticaret, sosyal ve işgücü piyasası politikalarını daha iyi desteklemelidir. Düşük gelirli hanehalkları, bağımsız ve iş güvencesi olmadan çalışanlar başta olmak üzere tüm çalışanlara doğrudan gelir desteği sağlanmalı, sosyal refah ödemeleri geliştirilmelidir. İşsizlik sigortası gibi sosyal güvencelerin kapsayıcılığı ve süresi arttırılmalıdır. Sağlık ve diğer acil ihtiyaç duyulan sektörlerdeki çalışanlara vergi muhafiyetleri uygulanmalıdır. Temel ihtiyaç tüketim malları ile hizmetlerinde vergiler düşürülmelidir. İşveren ve kendi hesabına çalışanların sosyal güvenlik prim katkıları, maaş ve ücretlerden kesilen vergiler ve gerekli durumlarda hayat kurtaran elzem ithalatlardaki vergiler düşürülmeli veya ertelenmelidir. Yeşil enerji yatırımlarına, küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanan güçlü ekonomik teşvik programları uygulanmalıdır. Ekonomik dalgalanmalarda gelir, tüketim ve yatırım harcamalarına istikrar sağlayacak otomatik düzenleyici vergi ve transfer ödemeleri gibi hızlı etki edebilecek müdahale mekanizma ve politikaları daha etkin kullanılmalıdır."