Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin CHP ve İYİ Partili üyeleri, AKPM Türk Delegasyonu Başkanı AKP’li Ahmet Yıldız’ı istifaya davet etti. Ortak açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı, “Türkiye’yi evrensel değerlerden koparma girişiminin bir ileri adımıdır” şeklinde değerlendirildi.

AKPM’nin CHP ve İYİ Partili üyelerinden açıklama: “Türkiye’yi evrensel değerlerden koparma girişimi”

BirGün/Ankara

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu CHP ve İYİ Partili Üyeleri, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin ortak açıklama yayımladı. AKPM Türk Delegasyonu Başkanı AKP Milletvekili Ahmet Yıldız’a hitaben yazılan açıklamada, “Bugün gelinen aşamada Delegasyon Başkanlığı görevinden ayrılmanızın uygun olacağını düşünüyoruz denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin, bir gece yarısı Anayasaya ve yerleşik uygulamalara aykırı şekilde yürürlükten kaldırılmasının kabul edilemez olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa, kişi hakları ve temel haklara ilişkin düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle yapılamayacağını kayıt altına almaktadır. Ama hepsinin ötesinde Sözleşmenin öngördüğü hakları ve tedbirleri yurttaşlarımız Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin vatandaşlarından daha az hak etmiyorlar.

Sayın Yıldız, Avrupa Konseyi kapsamında katıldığınız toplantılarda Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasının yanlış olacağını ve Türkiye’nin Sözleşmede kalacağını birçok defa belirttiniz. Bizler de sizi bu görüşleriniz nedeniyle takdir ettik. Bugün gelinen aşamada Delegasyon Başkanlığı görevinden ayrılmanızın uygun olacağını düşünüyoruz. Aksi halde hem Delegasyon üyelerini hem de yabancı muhataplarımızı yanıltmış bir politikacı konumunda bulunacaksınız.

SUSKUN KALAMAYIZ

Türkiye’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında yaşadığı büyük gerileme karşısında Milletvekilleri olarak suskun kalamayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı bu demokratik gerilemeden bağımsız değildir. Türkiye’yi evrensel değerlerden koparma girişiminin bir ileri adımıdır. Bu girişimlere karşı bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi belirtir, saygılar sunarız."