İzmir’de Bornova Anadolu Lisesi’nde akran zorbalığına maruz kalan Ata Bilginperk, konuyu yargıya taşıdı. Klinik Psikolog Sert ise, her 3 çocuktan 1’inin akran zorbalığına maruz kaldığını belirtti.

'Akran zorbalığı' yargıya taşındı

Berkay SAĞOL

Akran zorbalığı, bir veya bir grup çocuğun aynı yaş grubundaki bir veya birden fazla çocuğa, kasıtlı ve sistematik olarak psikolojik, fiziksel ya da cinsel şiddet uygulaması olarak tanımlanıyor. Türkiye’de ve dünya genelinde yaşanan ve akran zorbalığı olarak adlandırılan bu davranış bütünlüğünün gençler üzerinde olumsuz etkileri oluyor. Uzmanlar ise psikolojik sorunların ortaya çıkmasında, çocukluk çağında yaşanılan akran zorbalığının oldukça etkili olduğunu söylüyor.

İzmir’de 2013 ve 2017 yılları arasında Bornova Anadolu Lisesi’nde öğrenci olan 22 yaşındaki Ata Bilginperk, maruz kaldığı akran zorbalığını yargıya taşıdı. Bilginperk, diğer yaşıtlarından farklı olduğu gerekçesiyle, herkes gibi davranmadığı, herkesin sevdiği şeyleri sevmediği için arkadaşları tarafından dışlandığını ve akranları tarafından hakaret, onur kırıcı davranış ve aşağılamalara maruz kaldığını söyledi.

Bilginperk, yaşadığı sorunu çözme amacıyla öğretmenlerine, okul müdürüne ve CİMER’e çeşitli başvurularda bulunduğunu ancak hiçbir şekilde olumlu bir yanıt alamadığını dile getirdi. Bilginperk, bugün bile etkilerinin görüldüğü sorunlar yaşadığını, psikolojik olarak etkilendiğini ve hatta ilaç kullanarak tedaviye başladığını ve akran zorbalığının tüm eğitim kurumlarında varlığına ve etkilerine de dikkat çekmek için başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Bilginperk yaşadıklarını ise şu şekilde anlattı: “Bornova Anadolu Lisesi’ndeki öğrenciliğim boyunca kesintisiz bir akran zorbalığına maruz kaldım. Yaşadığım zorbalık genel olarak psikolojik şiddet, yani dışlama, dedikodu yayma, hakaret vs. şeklinde olup lise hayatım boyunca sağlıklı sosyal ilişkiler oluşturmamı imkânsız hale getirmiştir. Konuyla ilgili olarak sorumlu olabilecek bütün öğretmenleri ve idarecileri düzenli olarak ve detaylı bir şekilde bilgilendirmeme rağmen hiçbir müdahalede bulunulmamış, dolayısıyla zorbalık sürekliliğini korumuştur.”

Bilginperk’in vekillerinden Av. Senih Özay ise, “Gençler ve öğrenciler dünyasının önemli sorunu olan akran zorbalığını bu dava ile açıyoruz. Müvekkilimiz adına saptadığımız olguları sıralayarak çözüm bulunmasını disiplin hukuku cezai yaptırım hukukunun uygulanmasını istedik” dedi.

‘UZUN VADEDE SORUNLAR YAŞANIYOR’

Klinik Psikolog Ahmet Sert, akran zorbalığıyla çok sık karşılaşıldığını belirterek, “Pek çok çocuk akranları ile çatışmalar yaşar. Zorbalık yaşayan çocuklarda yoğun kaygı ve korku görülebilir. Kaygı ve korkunun kısa süreli psikolojik etkileri benlik saygısının ve özgüvenin zedelendiği, okula devam problemleri yaşadığı görülür. Uzun vadede ise yaşanan anksiyete, depresyon, ilişki problemleri, psikosomatik belirtilerin en sık rastladığımız belirtiler. Yapılan bazı araştırmalar ortalama 3 çocuktan 1'inin akran zorbalığına maruz kaldığı görülmekte. Bu davranışların önüne geçmek için, sınıf içerisinde işbirliğini güçlendirmek, öğretmenin sınıf içi kontrolünü daha etkin kılmak, zorbalık temasının yaş grubuna uygun olarak sınıfta işlenmesi, bireysel farklılıklara saygı için etkinlikler yapılması çok kıymetlidir” ifadelerini kullandı.