İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidara dış politika konusunda eleştirilerde bulunarak, "Beşar Esad niçin oldu Esed? Şimdi ne zaman olacak Beşar? Bu savrulmaların, bu tuhaf psikolojinin ve bu tuhaf yönetimin anlayışının, içinde yaşadığımız bu partili cumhurbaşkanlığı sisteminin getirdiği sonuçlardır" dedi. Seçim hakkında da mesaj veren Akşener, "Gelecek ilk seçimde birinci önceliğimiz kazanmaktır, kazanmak olacaktır" ifadelerini kullandı.

Akşener: Beşar Esad niçin oldu Esed, şimdi ne zaman olacak Beşar?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın dış politika anlayışına tepki gösterdi. "Niçin o kavgaların sonunda Türkiye zarar uğruyor?" diye soran Akşener, "Beşar Esad niçin oldu Esed? Şimdi ne zaman olacak Beşar?" ifadelerini kullandı.

Meral Akşener, İYİ Parti'nin "Acil İstikrar ve Kapsayıcı Büyüme Eylem Planı" toplantısında açıklamalarda bulundu.

Akşener, sundukları program hakkında "Sokağın dertlerinin çaresinin üretildiği, çözümlerinin üretildiği bir programdır. Gerçeği yazan ve gerçekten beslenen bir programdır" değerlendirmesini yaptı.

"SEÇMENİN ALDIĞI TUTUMU TARTIŞAMAZSINIZ"

"Çok uzun zamandır seçmenlerin sahipleri var" diyen Akşener, "Siyasetçi esnafı seçmeni ister aidiyetler üzerinden olsun, ister inançlar üzerinden olsun bir bakıyorum seçmenlerin sahipleri var. Adınıza ahkam kesiyorlar" ifadelerini kullandı.

Akşener şöyle devam etti: "Halbuki seçmen velinimettir. Seçmenin aldığı tutumu tartışamazsınız. Hür iradeyle aldığınız her kararı tartışabilirsiniz demokrasilerde ama hür iradeyle atılmış oyun sonucunu tartışamazsınız. Yani 'niye beni seçmedin kardeşim' diyemezsiniz. Seçmen bir karar verir; siz iktidar olacaksınız, beni yöneteceksiniz. Bizim gibi muhalefette olanlara da siz benim avukatım olacaksınız. Yıllarca siyaset bu anlayışla gitti. Ama sonra birden taş devrindeymişiz gibi düşmanların olduğu, hatta bazen dinozorların olduğu, herkesin birbirine 'bu nedir acaba' diye baktığı, ipin ucunu kaçırıp seçmenin suçlandığı bir dile evrildi."

"Biz Atatürk'ün ekonomiye, iktisada, insana dair vizyonunun takipçisi olmaya gayret gösteren bir siyasi partiyiz" diyen Akşener, şunları kaydetti: "Ne demek istiyoruz? Bireysel kalınma değil bu dediğim, bireyin kalkınması meselesini yıllar evvel ortaya koyan rahmetli Atatürk'tür. O yıllarda birey diye bir kavram yok. O yıllarda henüz Sanayi Devrimi'nin sonuçlarının, makinalaşmanın oluşturduğu değer setleri 'ver talimatı, al tedbiri' şeklinde. Müşteri denilen kavram odakta değil, habire savaş olmuş, insanlar hayatta kalmaya çalışıyor. Ama o günün şartlarında Anadolu'da bir siyasi lider çıkıyor, bireyin kalkınmasına dair bir vizyon ortaya koyuyor."

İKTİDARA DIŞ POLİTİKA TEPKİSİ

"Bugün ne durum?" diye soran Akşener, "Partili cumhurbaşkanlığı, bir kişinin her şeye karar verdiği bir ülkede ne demokrasi, ne hukukun üstünlüğü, ne adalet söz konusu olur. Ne de dış politikada rasyonel, çıkara dayalı ve karşılıklı ülkelerarası saygıya dayalı bir ilişkiler biçimi olur. Çok şaşırıyorum. İnsanlar dış politikada 'Beni seviyor, değerli dostum, kadim dostum, yakın dostum..." Sürekli sevgi talep eden bir psikolojiyle karşı karşıyayız. Konuşuyorsun, 'Beni seviyor mu' diyor ya. Böyle bir dış politika olamaz" ifadelerini kullandı.

Akşener, şunları söyledi: "23 trilyon dolarlık bir çerçevede yaşıyoruz. 7 trilyon dolar ilk sınırlar. Sonrası Avrupa'yı da kattığımızda 23 trilyon dolar. Biz niçin kavga ediyoruz? Niçin o kavgaların sonunda çırak çıkıyoruz? Niçin o kavgaların sonunda Türkiye zarar uğruyor? Suriye mevzusunda bugün Suriyeli sorunu olan bir ülke halindesiniz."

"Beşar Esad niçin oldu Esed? Şimdi ne zaman olacak Beşar?" diyen Akşener, "Bu savrulmaların, bu tuhaf psikolojinin ve bu tuhaf yönetimin anlayışının, içinde yaşadığımız bu partili cumhurbaşkanlığı sisteminin getirdiği sonuçlardır" ifadelerini kullandı.

"EKONOMİNİN PATRONU GÜVENDİR"

Ekonominin patronunun güven olduğunu belirten Akşener, "Bizim söylediğimiz şey gerçekçi, hukukun üstünlüğüne dayanan, liyakat, şeffat, kayırılmanın olmadığı, yani Türk Telekom mevzusunda olmadığı gibi 'ahbabımdır" diyerek 24 milyar TL'yi Hariri'lerin cebine koymayan, kurallar öylese tamam ama değilse ağalık yapma ihtiyaçlarının bulunmadığı bir Türkiye. Bunun yolu da öncelikle bu ucube sistemden kurtulmaktır" diye konuştu.

SEÇİM MESAJI

Akşener son olarak şunları söyledi: "Türkiye bunları haketmiyor. İnşallah hep birlikte, bütün farklılıklarımızı enerjiye çevirip biz gelecek ilk seçimde, artık 2023'te mi olur, daha öncesinde mi olur bilmiyorum, o zaman bu seçimi birinci önceliğimiz kazanmaktır, kazanmak olacaktır."