İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'da kadın muhtarlarla bir araya geldiği iftar yemeğinde, "Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi, hem sizleri hem bizleri hem çocuklarımızı hem Türkiye’yi kurumlar olarak yok etme yolunda gidiyor. Bu sistem ‘tek adam sistemi’, tek bir kişinin iki dudağının arasındaki karar verme mekanizması işte bu kadar güçle bu kadar gayretle seçilen muhtardan başlayarak, milletvekiline; milletvekilinden devam ederek bakanlıklara kadar her alanda itibarsız ve işlevsiz hale getiren bir sistem bu" ifadelerini kullandı.

Akşener'den 'partili cumhurbaşkanlığı sistemi' eleştirisi: Türkiye'yi yok etme yolunda gidiyor

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ankara’da bir otelde düzenlenen Ankara Kadın Muhtarlar İftar Programı’na katıldı.

2017 Anayasa Değişikliği Referandumu hakkında konuşan Akşener, yapılan sistem değişikliğinin Türkiye’ye zarar verdiğini belirtti.

Partili cumhurbaşkanlığı sistemini eleştiren Akşener, "Yeni sistemde hep zorluk çektiniz, ekonomik zorluklar çektiniz, iktidarla olan iletişim biçimlerinde zaman zaman ön yargılar üzerinden zorluklar çektiniz. Bu başka bir şey ama bugün ‘Türk tipi’ denilen ‘Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ hem sizleri hem bizleri hem çocuklarımızı hem Türkiye’yi kurumlar olarak yok etme yolunda gidiyor" dedi.

Akşener, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

Müsteşarlığın ortadan kalkması hafızayı ortadan kaldırdı, bu sistem ‘tek adam sistemi’, tek bir kişinin iki dudağının arasındaki karar verme mekanizması işte bu kadar güçle bu kadar gayretle seçilen sizden başlayarak, muhtardan başlayarak, milletvekiline; milletvekilinden devam ederek bakanlıklara kadar her alanda itibarsız ve işlevsiz hale getiren bir sistem bu.

Bizim İYİ Parti olarak birinci önceliğimiz, birinci mücadelemiz o referandumun hayır çıkması için çok mücadele ettik. Çünkü Türkiye’ye iyi gelmeyecek, Türkiye’yi zora sokacak bir sistemdi. 4 yılın sonunda keşke sizlerin, bizlerin söylediklerine biz haksız çıksaydık ki Türkiye bugün böyle bir durumda olmasaydı.

O gün, ‘seçilmenin güzelliği, seçilmenin saygınlığı, seçenin ve seçilenin birlikteliği ve devletin yönetime olan katkıları ve bilgileri ortadan kalkacak’ dedik. Bugüne geldiğimizde ne kadar her birimizin doğru söylediği ortaya çıktı.

İkincisi, ‘TBMM’nin işlevi ve itibarı ortadan kalkacak’ dedik aynı şey gerçekleşti. Şimdi atanmış bakanlar, atanmış bakan yardımcıları, sarayda oluşan paralel bir hayat.. Dünya sistemine baktığınız zaman bugün gelinen noktada partili cumhurbaşkanlığı işinin Türkiye’ye gerçekten büyük zarar verdiğini ve sarayda mukim olan insanları sizden, bizden, vatandaştan kopardığını gözlerimizle görüyor ve hissediyoruz.”