24 Haziran’ın ardından parti içi tartışmalar ve istifalarla gündeme gelen İYİ Parti’de Akşener, neredeyse ‘fire almadan’ bir kez daha genel başkanlığa seçildi

Akşener güven tazeledi

24 Haziran seçimlerinde beklediği sonucu alamayan ve son dönemde üst düzey istifalarla gündeme gelen İYİ Parti, kuruluşunun yaklaşık 10 ay sonra ikinci olağanüstü kurultayını dün gerçekleştirdi.

‘Daha yeni başlıyoruz’ sloganıyla düzenlenen kurultayda, tek aday ilan edilen Meral Akşener neredeyse ‘oybirliğiyle’ yeniden Genel Başkan seçilerek parti içinde güven tazeledi.

AKP boykot etti, MHP çağrılmadı

Kurultayın yapılacağı Ankara ATO Congresium’daki salona Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün posterleri asıldı. Genel Başkan Meral Akşener’in sinevizyonda fotoğrafının yansıtıldığı salonun sahne kısmında “Daha yeni başlıyoruz” yazısı yer aldı.

AKP, CHP, BBP ve SP’nin davet edildiği kongreye, MHP ve HDP çağırılmadı. Ancak davetiye gönderilen AKP’den hiçbir temsilcinin katılmaması dikkat çekti.

‘Nerede kalmıştık’ dedi, alkış koptu

Güven tazelemesi beklenen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin ardından aldığı ‘aday olmama’ kararından vazgeçerek bir kez daha liderliğe talip olduğunu duyurdu. Sözlerine “Nerede kalmıştık” diye başlayan Akşener, salon tarafından büyük alkış aldı.

Akşener, “Türkiye’de siyasi partiler enflasyonu varken tartışılması gereken yeni bir parti değil. Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye değil, iyi bir partiye ihtiyacı vardı. Çok şükür ki onu biz kurduk. İYİ Parti, adalete, eşitliğe, huzura taraf olarak kuruldu” dedi.

‘Kimseye zafer garantisi vermedik’

Seçim sonuçlarına dair eleştirilere değinen Akşener, “Yola çıkarken ‘Başaracağız’ dedik. Bunu derken bir yerlerden zafer garantisi almış değildik, bir yerlere sırtımızı hiç dayamış değildik. Kimseye zafer garantisi falan da vermedik. Mesele inanmaksa... Yine söylüyorum, başaracağız” ifadelerini kullandı.

Diğer partilerin seçim değerlendirmelerini işaret eden Akşener, “Bir iddia koyduk ortaya, seçimlere öyle girdik. Meclis’e girmiş olan bütün partiler oy kaybettikleri halde kendilerini başarılı ilan ettiler. Bizse uzun yıllar siyaset sahnesinde olan partiler kadar oy almamıza rağmen iddiamızla sınanmayı esas aldık. Sorumluluğu üstlenerek çekildik” diye konuştu.

‘Sabaha iktidar uman gelmesin’

Parti teşkilatlarından ve tabandan gelen yoğun talep üzerine aday olmama kararından geri adım attığını açıklayan Meral Akşener, hem iktidara, hem MHP’ye hem de istifa eden partililere şu mesajı verdi; “Sizlere kolay bir başarı vadetmiyorum. Sabaha iktidar umanlar, bizimle yola çıkmasın. Yolumuz uzun ve çetin. Bu yolda karşınıza menfaat teklifleri, tehditler ve daha bir yığın engel çıkacak. Bu çetin fakat kutlu yolu, yufka yüreklilerle, korkaklarla, hesapçılarla yürüyemeyiz. Varlığımız çok anlamlıdır, bunu daha da anlamlı kılacak olan, gerçeği görüyor olmamızdır. 5000 yıllık Türk devlet geleneğinin arsız bir aparata dönüşmesi, varlığımız için yeterli değil mi? Ülke yönetiminde karşı çıktığımız tek adam modelini partimizde uygulamıyoruz.”

Geçerli oyların tamamını aldı

Meral Akşener’in konuşmasının ardından genel başkanlık seçimine geçildi. Seçimde kayıtlı 1123 delegeden 888’i oy kullandı. Yedi delegenin oyu geçersiz sayılırken, 881 geçerli oyun tamamını alan Meral Akşener, yeniden Genel Başkanlığa seçildi.

Kurultayda, 80 asıl, 25 yedek üyeden oluşan Genel İdare Kurulu (GİK) ile 11 asıl ve 7 yedek üyeden oluşan Merkez Disiplin Kurulu (MDK) seçimi de yapıldı.

GİK’in yarısı yenilendi

Kurultayda 40 kişilik Genel İdare Kurulu’na (GİK) 40 yeni isim girdi. Partinin Başkanlık Divanı’nda yer alan Aytun Çıray, Hayrettin Nuhoğlu, Koray Aydın, İsmail Koncuk, Kazım Ataoğlu, Aydın Adnan Sezgin, Şenol Bal, Müsavat Dervişoğlu, Ümit Özdağ, Berna Sukas, Mehmet Saltuk Buğra Kavuncu ve Ahmet Ersagun Yücel, GİK’teki yerini korudu. Şengül Hablemitoğlu, emekli hâkim Osman Kaçmaz, eski devlet bakanlarından Mehmet Salim Ensarioğlu ve Mehmet Aslan listeye yeni giren isimler oldu. TBMM’deki milletvekili yemin töreni sırasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elini öpmesiyle gündeme gelen İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz ile Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer, ilahiyatçı Ayşe Sucu, eski milletvekilleri Celal Dağgez ve Ersönmez Yarbay liste dışı kaldı.

*****

AKP ve MHP’ye sert eleştiriler

Meral Akşener konuşması sırasında AKP iktidarına ve “kullanışlı müttefik” dediği MHP’ye de sert eleştiriler yöneltti. Akşener, şöyle konuştu; “Sayın Erdoğan: Adaletsizsin, basiretsizsin, kifayetsizsin... Hem aldanıyorsun, hem aldatıyorsun; kullanışlı müttefikinle ülkeyi içine sürüklediğin hale bir bak. ‘Tek adamlığı verirseniz, Türkiye uçacak’ dedin. Millet verdi. Döviz, faiz, enflasyon uçtu. Borç, işsizlik, cari açık uçtu. ‘24 Haziran’da seçilirsem, her şeyi düzelteceğim’ dedin. Seçildin, daha beter hale getirdin. Beş bin yıllık devletin maliyesini, FETÖ okulundan yetişmiş damat Berat’a, teslim ettin. Sizin lale devriniz başladı ama, milletin ekmeği küçüldü, öğünü eksildi.”

Akşener, “Erdoğan’ın Türkiye’ye maliyeti her geçen gün artıyor. Ekonomide, dış politikada, yargıda, eğitimde hızla dibe vuruyoruz. Ekonomiyi soktukları darboğazdan kurtarmak için, büyük bedeller ödeyebiliriz. İYİ Parti olarak, bütün bu konuların takipçisi olacağız” diye konuştu.

*****

MHP’den jet yanıt: Yavaş ol

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “her işe yarayan İsviçre çakısı rolündeki MHP” benzetmesine partiden yanıt gecikmedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Meral Akşener’e, ‘Yavaş ol bakalım!’ demek icap etmektedir. MHP İsviçre çakısı değildir ama Türk’ün egemenlik kılıcını temsil etmektedir. O kılıç hem adalet dağıtır hem de bozguncuların, fesat ve fitne çıkaranların, tefrika yaratanların boynunu vurur” dedi. Akşener için, “24 Haziran hezimetinden sonra partisinin başında kalabilmek için tezgâhlamadığı oyun, takınmadığı ikiyüzlü tavır kalmamıştır” diyen Yalçın, “Türk milliyetçilerinin sırtına vurulmuş kalleş bir hançer olan bu hanımefendinin partisinin foyası artık meydana çıkmıştır. Takke düşmüş, kel görünmüştür” ifadelerini kullandı.