İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Beşar Esad ile görüşme talebiyle Dışişleri Bakanlığı’na yarın yazı verileceğini duyurdu.

Akşener'in Esad ile görüşme talebi: Dışişleri'ne yarın başvuru yapılacak

İYİ Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Başdanışmanı Kürşad Zorlu, İYİ Parti Genel Merkezi’nde bugün düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zorlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek için Dışişleri Bakanlığı’na yarın başvuruda bulunacağını açıkladı.

Zorlu, Akşener'in Esad ile görüşme talebinin kabul edilmesi halinde yapılacak olan görüşmenin detaylarının Dışişleri Bakanlığı ile paylaşılacağını ifade etti.

Zorlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Suriye’de bir görüşme yapma isteğimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Sanıyorum bir aksilik olmazsa yarın gün içerisinde Dışişleri Bakanlığı’mıza bu konudaki resmi yazımızı ulaştırmış olacağız. Altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bu yazı, biz bazı meseleleri özellikle siyaset dışında partiler üstü irdelemeye çalışıyoruz. Terör, sığınmacı meselesi gibi. Güvenlik kaygılarımız başta olmaz üzere bir başka parti gibi devleti kendimizle özdeşleştirmek gibi yanlış bir zihniyetin içinde değiliz. Devletimizi bütün milletimiz devleti olarak görüyoruz. Dolayısıyla da Suriye’deki bu görüşmeleri yaparken neyi çözmeye çalışmak istediğimizi Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’mızı bilgilendirmek ve mümkünse bir eşgüdümle bu görüşmeleri yapabileceğimizi resmi yazımızla ortaya koymuş olacağız. Bakanlığımızın cevabını bekleyeceğiz. Duruma göre diğer seçeneğimizin de hazır olduğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.”

Zorlu, 1 Aralık'ta yaptığı açıklamada "Genel Başkanımızın çözüm ve uzlaşı çağrısını Dışişleri Bakanlığı’mıza resmi bir yolla bildirmeye karar verdik" diyerek resmi yazının cuma günü ya da pazartesi günü iletileceğini bildirmişti.

Açıklamada, Akşener’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ‘terör koridoru’ ve ‘mülteci’ meselelerinde görüşeceği belirtilmişti.

Zorlu, Akşener’in aşağıdaki 4 madde çerçevesinde Esad ile görüşeceğini etmişti:

>>Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin vatanlarına geri dönmelerinin sağlanabilmesi için gerekli ekonomik, toplumsal ve güvenlik koşullarının sağlanabilmesine katkıda bulunmak.

>> Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması amacıyla bu ülkede varlığını sürdüren PKK/YPG terör örgütünün faaliyetlerine son verdirilmesi için ortak bir strateji geliştirilmesi.

>> Suriye’nin yeniden imarı ve uluslararası topluma dönüşümün sağlanması için diplomatik desteğin sağlanması.

>> Suriye’de faaliyet gösteren ve Türkiye ile Suriye’ye güvenlik tehdidi yaratan PKK/YPG dışındaki terör örgütleri ile mücadelede ortak bir yaklaşım geliştirilmesi.