Akyaka’daki kıyıların ticarileşmesi sürüyor. 2014’te Akyaka Orman Kampı’ndan sonra Çınar Plajı’nın da özelleştirildiği ve ücretli giriş yapıldığı belirtildi. Yurttaşlar, yaşam alanlarını korumak için mücadele edeceklerini söyledi.

Akyaka halka kapanıyor

Gonca YILDIZ

Koyların ve plajların, Anayasa ve kıyı kanununa göre halkın kullanımına açık olması gerekirken Akyaka Orman Kampı 2014 yılında özelleştirildi. Kamp daha önceden Orman Bakanlığı tarafından işletilirken 2014 yılından itibaren Muğla Valiliğine bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı tarafından işletiliyor. Akyakalılar eylem yaparak özelleştirilmeye tepki gösterdiler.

BirGün gazetesine konuşan Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi Üyesi Serdar Denktaş, Akyaka Orman Kampı’nı işleten Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın kamu yararı gözetmediğini söyledi. Denktaş, “Kamu yararı ön planda olması gerekirken ne yazık ki 2014 yılından beri Muğla’ya Hizmet Vakfı kârını artırmaya yönelik faaliyetler gösteriyor. Dolayısıyla vatandaşların o alanı kullanmaları kısıtlanıyor” dedi. Bu sene büyük bir alanın şezlonglarla kaplanarak, piknik alanındaki masaların kaldırıldığını ve halkın kullandığı alanın iyice azaltıldığını vurgulayan Denktaş, bazı alanların da Ula Belediyesi’ne kiraya verildiğini belirtti.

ÇINAR PLAJI DA ÖZELLEŞTİRİLDİ

Denktaş, “Akyaka Orman Kampı’nın bir işletme planı olduğunu söyleyen Orman Mühendisleri özelleştirildikten sonra hiçbir faaliyetin plana uygun yapılmadığını söylediler. Şu anda plana uymaksızın orman kampının her santimini özelleştirdiler. Akyaka’da bulunan Çınar Plajı da aynı şekilde özelleştirildi. Çınar Plajı belediye tarafından kiraya verildi. Şu an oraya sadece ücretli giriş yapabiliyoruz. Sadece şezlonglar, duşlar değil koya girmek bile ücretli” diye konuştu.

Denktaş, şunları söyledi: “Aslında Muğla kıyılarının her tarafı bu şekilde özelleştirildi. Birçok kıyı şeridi MUÇEV’e ihalesiz verildi. MUÇEV, Muğla Valiliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ortak kurduğu bir ticari şirket. Adında vakıf geçtiği için bu şirketin kamu yararına çalışan bir kuruluş olduğu gerekçesiyle ihaleye çıkılmaksızın doğrudan verildi. Adında vakıf olsa da ticari çalışan bir şirket. Akyaka Azmak Nehri kenarında restoranlar var. Bu restoranların bir kısmı hazineye ait yerler ve işletmeleri MUÇEV’e verildi. Restoranlar sürekli kullanım alanlarını genişletiyorlar fakat hiç kimse bu duruma ses çıkartamıyor çünkü onlar da işgal edilen alan miktarına göre kira alıyorlar. Bu bölgede kamu yararı söz konusu değil, sadece ticari bir anlayış var.”