11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği Aladağ faciasının ikinci yılında aileler adalet arayışını sürdürüyor. Tarikat yurdundaki yangında çocuklarını yitiren aileler, Meclis’te buluştu. Toplantıda ölen çocuklardan Cennet Karataş’ın günlüğündeki sözleri herkesi ağlattı; Okuyabilmek için her şeyi yapacağım. Kardeşlerim de okuyacak

Aladağ’da hak arayışı iki yıldır sürüyor

MEHMET EMİN KURNAZ mehmeteminkurnaz@birgun.net

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11 çocuk ile bir yardımcının hayatına mal olan yurt yangının üzerinden iki yıl geçti. 12 kişinin yargılandığı davada tutuklu 7 sanık, geçen süre içinde tahliye edildi. Çocuklarını kaybeden aileler, facianın ikinci yılında Meclis’i ziyaret ederek sorumluların yargılanmasını istedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, ailelerle birlikte düzenlediği basın toplantısında yurt yangınında ölen 5’inci sınıf öğrencisi Cennet Karataş’ın günlüğünden bir sayfa okudu.

OKUMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM
Karataş’ın günlüğünde, “Bugün okula gitmem için 8 günüm kaldı. 4’üncü sınıfı bitirdim 5’e geçtim. Aladağ Süleymancılara gidiyorum. Annem ve babam benim okumam için her şeyi yapıyorlar. Bende okumak için her şeyi yapıyorum. Eğer ben okursam kardeşlerimi de okuturum. Okumak için elimden gelen imkanları yapacağım” ifadeleri aileleri duygulandırdı.

Ailelerle birlikte Meclis’i ziyaret eden Sosyal Haklar Derneği’nden Avukat Akçay Taşçı davayı değerlendirdi. Facianın bir dizi ihmal ve denetimsizlik sonucu göz göre göre geldiğini belirten Taşçı, şunlara söyledi: “Geçen ayki duruşmada Aladağ Kaymakamı da beraat etti. Tutuklu sanık da kalmadı. Bilirkişi raporunda sanıkların tali kusurlu olduğu söylendi. Raporun çok eksik ve yanıltıcı olduğunu düşünüyoruz. İtirazlarımızı mahkemeye sunacağız. Burası ‘Süleymancılar’ denilen bir tarikata ait ve kaçak bir yurt, bu yüzden davanın üstü örtülmeye çalışılıyor.”

GÖRMEDİM DUYMADIM BİLMİYORUM OYUNU
MEB yönetmeliklerine göre o yaştaki çocuklar için özel yurt yapılmasının yasak olduğunu belirten Taşçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurt açmak, bizzat devletin görevi. Kaymakam bu yurttan haberdar olmadığını iddia ediyor. Herhangi bir kontrol olmadan faaliyetlerini rahatça sürdürmüşler. Yangın göz göre göre gelmiş. Çünkü çocukların beyanı, daha önce de bulaşık yıkarlarken elektrik çarpması olmuş. Elektrik tertibatında problem olduğu çok açık ortada.”

BİZİM TEK İSTEĞİMİZ BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN
Aladağ faciasında yaşamını yitiren 7. sınıf öğrencisi Sümeyye Yetim’in babası Ahmet Yetim de BirGün’e açıklamalarda bulundu. Sorumluların acilen hesap vermesi gerektiğini söyleyen Yetim, şöyle dedi: “Bugün Meclis’e adalet aramak için geldik. Maddi imkanlarımız elverişli olmadığı için bu yurda göndermiştik. Bu sorunu devletin çözmesi gerekirdi, bu yurtlarda başka ailelerin çocukları ölmesin, tek isteğimiz bu. Adalet yerini bulsun, iki yıldır uğraşıyoruz. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz.”

***

Göz göre göre ölüme gittiler

Aladağ’da 29 Kasım 2016’da elektrik kontağından çıkan yangın kısa sürede binayı sarmıştı. Çocukların kurtuluş için yöneldiği yangın merdivenine çıkış kapısının kolu yoktu. Yangına dayanıklı olmayan PVC kaplı kapı kısa sürede eriyerek çocukların çıkışını imkansız hale getirdi. Yangın bittiğinde geride yaşları 11-13 arasında değişen 11 çocuk ile bir eğitmenin cansız bedenine ulaşıldı. Kaçak olan yurt binasındaki bilirkişi incelemesindeacil çıkış kapıları bulunmadığı, camların demirler kesilerek açılabildiği yer aldı. 3 kez hazırlanan bilirkişi raporları arasındaki tutarsızlık da aileler tepkisine yol açtı. 14 sanığın 12’şer yılla yargılandığı davada tutuklu sanık bulunmuyor.