Aladağ’da 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangınından hiçbir ders çıkarılmadığı, yangın algılama sistemi olmayan ve yangına dayanıklı kapısı bulunmayan konutların yurt binası olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Aladağ faciasından ders çıkarmamışlar

Mustafa Mert Bildircin

Sayıştay’ın, “Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu”, öğrenci yurtlarının tehlikeye davetiye çıkardığını ortaya koydu.

Adana Aladağ’da 2016 yılında meydana gelen ve 10’u öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan yurt yangınından ders çıkarılmadığı, tehlikeye davetiye çıkaran uygulamaların sürdürüldüğü açığa çıktı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı öğrenci yurtlarında yapılan incelemeler ile bazı yurtların fiziki ve teknik altyapısının uygunsuz olduğu, bazı yurtlarda ise yangın algılama sisteminin bulunmadığı belirlendi.

YURTLAR YANGINA HAZIR DEĞİL

Öğrenci yurtlarında yapılan fiili ve fiziki incelemeler ile konut veya işyeri olarak planlanan ve yapılan binaların yurt binası olarak kullanıldığı açığa çıkarıldı. Öğrenci yurdu olarak kullanılan konut tipi binalarda yangına yönelik yağmurlama sistemi ile otomatik yangın algılama sisteminin bulunmadığı tespit edilirken yangına dayanıklı kapı imalatı bulunmayan yurtlar olduğu bildirildi.

ALTYAPI YETERSİZ

Sayıştay denetçilerinin öğrenci yurtlarındaki eksikliklere ilişkin dikkati çeken bazı tespitleri ise şöyle:

♦ Asansörler konut tipi olarak imal edildiğinden, planlanandan daha yoğun kullanılmaları sürekli arıza vermelerine neden olmaktadır.
♦ Alt yapı tesisatları yoğun kullanıma uygun değildir. Su deposu, sıhhi tesisat, jeneratör sistemi ve ısıtma sistemleri kapasitelerinin üzerinde çalıştığından, yetersiz kalmakta veya arıza yapmaktadır.
♦ Engelli odası, lavabosu ve tuvaleti yeterli sayıda ya da hiç bulunmamaktadır. Binalarda mutfak ve yemekhane bölümleri olmadığından, binanın depo veya bodrum bölümleri bu maksatla kullanılmaktadır.
♦ Daireler ortalama bir aileye göre tasarlandığından, öğrenciler için yeterli lavabo, tuvalet ve çalışma alanı bulunmamaktadır.

FUTBOL KULÜPLERİNE BÜYÜK AYRICALIK

Bakanlığın, futbol kulüplerine sağladığı ayrıcalıklar da rapora yansıdı. İncelemede, Spor Toto Süper Lig kulüplerine kiralanan stadyumlardan 2019 yılı içinde tahsil edilmesi gereken 18,8 milyon TL’nin yalnızca 3 milyon TL’sinin tahsil edildiği tespit edildi.

Futbol kulüplerine sağlanan diğer bazı ayrıcalıklar ise rapora şöyle kaydedildi:

♦ Bakanlığa ait stadyumlarda müsabaka gerçekleştiren kulüplerin, kira sözleşmeleri uyarınca saha içi, dışı ve scor-board reklamlarından elde ettikleri gelirler üzerinden alınması gereken payları tahsil edilmedi.
♦ Bakanlığa ait stadyumlarda düzenlenen futbol müsabakalarının bilet satışlarından elde edilen hasılattan alınması gereken pay alınmadı.