Kazdağları’nda yaklaşık 350 bin ağacı katleden Alamos Gold’un yerli iştiraki Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk, Kazdağları’nda çıkardıkları madenlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Şentürk madenlerle ilgili, “Biz sabırlı adamlarız, bizim madenlerimiz 30 milyon yıl bekledi, biz 30 yıldır bekliyoruz, 3-5 ay daha bekleriz sorun değil” ifadelerini kullandı.

Alamos Gold'un Müdürü Şentürk: 60 yıllık hakkımız var, 3-5 ay daha bekleriz

Kazdağları’nda yaklaşık 350 bin ağacı katleden Alamos Gold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk, Kazdağları’nda çevre hakları savunucularının mücadeleleri sonucu durdurulan altın madenlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çevre savunucularının ‘Su ve Vicdan nöbeti’ eylemleriyle 425 gün direnerek Kazdağları’nda altın madenleri yapılmasının engellenmesine ilişkin DW Türkçe’ye konuşan Şentürk, “Türkiye maden açısından zengin bir ülke biz Kirazlı’da yıllık 3-4 ton, Ağı Dağı projelerinden de 4-5 ton altın üretmeyi hedefliyoruz. Tüm projelerimiz devreye girince Türkiye’nin altın üretim kapasitesini yüzde 20-25 artırmayı planlıyoruz” dedi.

"SİYANÜR ÖLDÜRÜCÜDÜR İÇMEZSEK ÖLMEYİZ"

Şirketin bölgeye girmesinden sonra binlerce ağacın kesilmesine ve Kazdağları’na siyanür dökülmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Şentürk, “Bir ülke bir kimyasal bileşikle bu kadar problem yaşar mı? Bizim orada siyanür kullanacağımız doğru, siyanürün öldürücü olduğu da doğru ancak bizim aklımız var o zaman siyanür içmeyelim” diyerek siyanürün tek zararının içildiği takdirde ortaya çıktığını savundu.

“BİZ 30 YIL BEKLEDİK”

425 gündür düzenlenen eylemlere rağmen 'altını çıkarmaya kararlı olduklarını' ifade eden Ahmet Şentürk, ”400 gün beklediler bir gün bile oradaki otoritelere bunları buradan kaldırın demedik. Biz sabırlı adamlarız bizim madenlerimiz 30 milyon yıl bekledi, biz 30 yıldır bekliyoruz, 3-5 ay daha bekleriz sorun değil” şeklinde konuştu.

Şentürk, çıkarılan altınların yüzde sadece yüzde 10’unun Türkiye’nin kasasına gideceğini belirterek, “Türkiye’de üretilen altınların birinci alım önceliği Merkez Bankasındadır. Altını çıkartma maliyetimizin yüzde 70’i Türkiye tarafından karşılanacak. Geri kalan kâr ise şirketin kasasına gidecek” dedi.

Bakanlığın kendilerine yaşanan hadiseyle ilgili projeyi yeterince doğru anlatamadığı için bu olayların yaşandığını belirttiğini söyleyen şirket müdürü, “Bizim orada 60 yıllık işletme hakkımız var. Tüm izinleri aldık sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınması gereken 1 iznimiz kaldı. Bakanlık bu olaylar için, projeyi yeterince anlatamadığımız için bu sosyal hadiseler yaşandı dedi ancak Türkiye Cumhuriyeti bizim hakkımızı teslim edecektir. Çevreye en duyarlı projenin sahibiyiz” ifadelerini kullandı.

'ELİMİZİ KOLUMUZU SALLAYARAK GİTMEYECEĞİZ' DEMİŞTİ

Daha önce de şirketin oradan kolay kolay çıkmayacağını iddia eden Şentürk, “İnşaat süremiz 18 ay, inşaatımızı bitirip üretime geçtiğimiz andan itibaren 5 yıl içinde mevcut rezervimizin üretimini tamamlayıp, kapama prosesine geçeceğiz. Yani 7 ila 9 yılda inşaatı, işletmesi bitecek. Elimizi kolumuzu sallayarak çekip gitmeyeceğiz. Sahayı ormandan emanet aldık, eskisinden daha iyi rehabilite ve restore ederek vermemiz gerekiyor” demişti.