Doğu Biga Madencilik A.Ş. bugün Çanakkale’de Kolin Otel’de yaptığı basın açıklaması ile 200 çalışanının iş akdini feshettiğini bildirdi

Alamos, işten çıkardığı çalışanlarına tazminat vermeli ve bir an önce Kazdağı'nı terketmelidir!

Alamosgold’un İştirakçisi Doğu Biga Madencilik 200 çalışanının iş akdini feshettiğini bildirdi. Firma Kirazlı Altın madeni Projesi’nin yol açtığı ekolojik yıkımın ortaya çıkmasından sonra yoğunlaşan tepkiler nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalmış ve çalışanlarına izin vermişti. İşletme ruhsatının 13 Ekim’de yenilenmemesi üzerine de basın açıklaması yapan firma, Bakanlığa gerekli başvuruları yaptıklarını ve temaslarını sürdürdüklerini bildirmişti.

Firma, "Ruhsatın yenilenmesi sürecinde bir gecikme ile karşı karşıya kaldık" demesine rağmen ruhsatın uzatılması konusunda umutsuz olmalı ki, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı ve bölge halkını ve köylüleri mağdur etti.

EKOLOJİK YIKIMDAN HİÇ SÖZ YOK!

Doğu Biga Madencilik, yaptıkları açıklamada madencilik faaliyetlerinin bölgenin kalkınmasına ve istihdam sorununa nasıl katkıda bulunduğu konusunda güzellemelerine devam ederken kazmayı vurdukları andan itibaren Kirazlı’da sebep oldukları ekolojik yıkım konusunda en ufak bir söz dahi etmedi.

“Altın madenciliği”nin yapıldığı ülkelere ve bölgelere hiçbir yarar sağlamadığı, daha fazla yoksulluğa yol açtığı, hiçbir kamu yararı olmadığı gibi, tarım alanlarını, su kaynaklarını, ormanları yok ederek ve kirleterek geri döndürülmesi çok zor ekolojik yıkımlara yol açtığını daha önce çeşitli kereler dile getirdik. Kısa süre içerisinde de Kirazlı’da bu duruma tanıklık ettik. 374 bin ağacın kesilmesi ile bir orman ekosistemi yok edildi.

KÖYLÜLER MADENE MAHKUM DEĞİLDİR!

Kirazlı Altın Madeni Proje alanı civarında yaşayan köylüler madene mahkum değildir ve madencilerin sosyal rüşvetlerine ihtiyaçları yoktur. Alamos Gold ÇED Raporu’na göre Kirazlı’da 6 yıl çalışacak, rezerv bittikten sonra arkasında bıraktığı ekolojik yıkıma aldırmadan çekip gidecek ve halk bu yıkımla baş başa kalacaktır.

Köylerdeki tarımsal üretimin desteklenmesi, köylerde yeni iş olanakları yaratılması ve köylülerin ihtiyaç duydukları yol, su, elektrik gibi temel altyapı ihtiyaçlarının sağlanması kamunun sorumluluğundadır. Köylerin çöp konteynerleri, cami avlularının peyzajı, çeşme yapımı, köyün gençlerinin burs gereksinimi, madencilere bırakılmadan yerel yönetimler ve ilgili kamu kurumlarınca çözülebilecek sorunlardır. Madencilerin sosyal rüşvetlerle bu ihtiyaçları çözmeleri ve köylüleri kendilerine bağlamaları kamu adına utanılacak bir durumdur. Doğu Biga, yaptığı açıklamada verdikleri sosyal rüşvetleri belirterek köylülerin başına kakmaktadır.