Alamos'un ruhsatını yenilemeyin!

KARDELEN TATAR

Kanadalı Alamos Gold’a, Çanakkale’nin Kirazlı bölgesindeki maden işletmesi için verilen ruhsatın süresi 13 Ekim‘de doldu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ruhsatın hemen yenilenmemesini büyüyen kamuoyu tepkisine bağladı.

“Ankara’da ruhsatı yenileyecek kurumlar muhtemelen inceleme ihtiyacı duydu” diyen Gökhan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu duruma, halkın tepkisi etki etti. Yoksa ruhsat hemen yenilenirdi. İlgili firma da açıklamalarında yeniden ruhsat verilinceye kadar çalışmalarını durdurduğunu ifade etti. Ruhsatı yenilemeyenlere teşekkür ederiz. Herhalde Devlet, gereğini yapmaya karar verdi. Çünkü burada büyük çevre felaketi söz konusu. Bundan sonra da ruhsatın yenilenmemesini istiyoruz.”

Su ve Vicdan Nöbeti Kurulu da bir basın açıklaması yaparak taleplerini bir kez daha sıraladı. Kurulun talepleri şöyle:

Bölgedeki bütün maden ruhsatları iptal edilsin,

Kirazlı Balaban’daki talana imza atarak sebep olanlar yargılansın,

Ağaç kesiminin durdurulsun ve kesilen ağaç sayısı tespit edilsin.

NE OLMUŞTU?

Kazdağları ekosistemi içerisinde kalan ve Çanakkale’nin Balaban-Kirazlı bölgesinde büyük bir talana yol açan Alamos Gold, 195 bin ağacı kesmişti. Siyanürle altın arama faaliyeti yapacak olan şirket, Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’na da büyük tehdit oluşturuyor. Yaşam savunucuları bölgede uzun süre Su ve Vicdan nöbeti tutarak, söz konusu talanı tüm dünyaya duyurmuştu.