Uzman isimler tarafından hazırlanan 'Kanal İstanbul Projesi'ndeki Türkiye isimli kitap raflarda yerini aldı.

Alanında uzman isimlerden önemli çalışma: 'Kanal İstanbul Projesi’ndeki Türkiye kitabı raflarda

HABER MERKEZİ

Fuat Ercan ve Tuğçe Tezer editörlüğünde Bağlam Yayıncılık etiketiyle yayınlanan 'Kanal İstanbul Projesi'ndeki Türkiye adlı kitap AKP iktidarının 'çılgın' projelerini tüm detaylarıyla gözler önüne sererken, Türkiye'nin çürüme sürecine de dikkat çekiyor.

Geniş kapsamlı kolektif bir çalışmanın ürünü olan kitap, 4 kısımdan oluşuyor.

İlk kısımda, 'Kanal İstanbul Projesi' sürecini planlama gündemi, şehircilik, projenin yapılabilirliğine ilişkin eleştirel okuma, proje alanı ve çevresindeki köylerde yapılan saha araştırması, doğal eşikler, İstanbul’un kuzeyine yönelen mega projelerin gerçekleştirilme biçimleri gibi farklı açılar gündeme getiriliyor. Bu kısımdaki yazıların imzaları Pelin Pınar Giritlioğlu, Mustafa Sönmez, Cihan Uzunçarşılı Baysal, Çiğdem Toker, Cevahir Efe Akçelik, Mete Durdağ, Jean François Pérouse, Tuğçe Tezer'a ait. Gürkan Akgün ise bu bölümde İstanbul’un değişen planlama gündemine dair söyleşisiyle yer aldı.

Konuya eleştirel ekonomi-politik, hukuk, kentsel rant ve akıllı kentler açısından yaklaşan ikinci kısımdaki yazılar ise Ferda Uzunyayla, Sıla Demirörs, Esra Çeviker Gürakar, Cihan Uzunçarşılı Baysal ve Fevzi Özlüer’e ait.

alaninda-uzman-isimlerden-onemli-calisma-kanal-istanbul-projesi-ndeki-turkiye-kitabi-raflarda-1114900-1.

Doğal yapı ve ekoloji, kır-kent ilişkisi, tarımsal üretim, kültürel miras ve farklı biçimleriyle yıkımları ele alan bir sonraki kısımda Abdullah Aysu, Yiğit Ozar ve İclal Dinçer, İrfan Emre Kovankaya ve Berkan Özyer, Çare Olgun Çalışkan, Besim Sertok çalışmalarıyla yer aldı.

Süreci mücadele deneyimleri ve emek perspektifinden ele alan dördüncü kısımda Enis Rıza, T. Gül Köksal ve Eylem Can’ın yazılarıyla birlikte; Mücella Yapıcı’yla mega projeler ve karşı çıkma deneyimleri üzerine yapılmış söyleşi ile TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Çevre Mühendisleri Odası’nı temsilen Pelin Pınar Giritlioğlu, Esin Köymen, Raşit Fırat Deniz ve Utku Fırat’ın yanı sıra Binnur Öktem Ünsal’ın katılımıyla gerçekleştirilen, meslek odalarının projeye dair mücadele pratikleri üzerine bir söyleşi yer aldı.

Kitap, projeyi Türkiye’nin içinden geçtiği genel dönüşüm süreci üzerinden ele alan Fuat Ercan’ın çalışmasıyla sonlanıyor.

Ayrıca Osmanlı tarihçisi İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın 1949'da yayınlanan 'Marmara ve Karadeniz’in Birleştirilmesi'ne dair yazısı da kitapta yer alıyor. Ali Yaycıoğlu da kapağa ve iç resimlerine imza attı.