Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde Alara Çayı üzerine yapılmak istenen HES projesini ve acele kamulaştırma kararı yurttaşlar tarafından protesto edildi: "Doğal yaşamı geri dönülmez bir şekilde olumsuz etkileyecek bu duruma izin verilmemelidir."

Alara Çayı üzerine yapılmak istenen HES projesine yurttaşlardan tepki

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde Alara Çayı üzerine yapılmak istenen HES projesini ve acele kamulaştırma kararı yurttaşlar tarafından protesto edildi.

Basın açıklamasına SOL Parti Antalya İl Örgütü, Tüm Emekliler Sendikasi Antalya Şubesi, Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu, Antalya Eğitim Sen Şubesi de destek verdi.

760 imzalı dilekçe ile daha önce de yurttaşların itirazda bulunduğu jonuyla ilgili basın açıklamasını Emekli Öğretmen Ali Sezen okudu.

Ali Sezen, “Akarsularımız HES şirketlerine 49 yıllığına verilirken acele kamulaştırma kararlarıyla bizi topraklarımızdan, yerimizden, yurdumuzdan edecek olan HES projelerine karşıyız, Alara Çayına HES istemiyoruz” dedi.

RAPOR BİLİMSELLİKTEN UZAK

"Alara Çayı üzerindeki 8 adet HES projesinden biri olan Kamer HES projesini vermiş olduğumuz mücadele ile mahkeme iptal etti diye sevinirken pandemi döneminde sessiz sedasız Hayat 1,2 HES projesi için ÇED raporu hazırlanmış ve Bakanlığa sunulmuş olduğunu öğrendik" diyen Sezen, şöyle devam etti:

"Bakanlığın bugüne değin nerdeyse bütün HES projesi için hazırlanan ÇED raporlarına olumlu karar verdiği bilinmektedir. Bizler Antalya ili Gündoğmuş İlçesi Alara Çayı üzerinde yapılması planlanan Hayat1.1,1.2, Hayat 2 Regülatör ve HES projesi için hazırlanan ÇED raporunu inceledik. İnceleyince gördük ki rapor tamamıyla bilimsellikten uzak, masa başında hazırlanmış. Aynı HES şirketi tarafından daha önce Söz konusu proje ile ilgili olarak daha önce Antalya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne müracaat edilmiş, yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda 05.11.2010 tarih ve 11776 Karar No ile 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmiştir. Bu karara karşı açılan dava sonucu Hayat 1-2 Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesi ÇED Gerekli Değildir Kararı ile ilgili Antalya 1.İdare Mahkemesi tarafından 2012/322 Esas No ve 2013/1693 Karar No ile projenin bütüncül ve tam katılımlı (paydaş katılımı) bir bilimsel çalışma ile değerlendirilmesinin gerekliliği nedeniyle ÇED Gerekli Değildir Kararı iptal edilmiştir. Bu HES projesinde kamu yararı yoktur, kamu zararı vardır."

alara-cayi-uzerine-yapilmak-istenen-hes-projesine-yurttaslardan-tepki-897499-1.

DOĞAL YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

"Alara Çayı ve Küçükçay, Büyükçay’ın doğduğu ve geçtiği güzergâhlarda yer alan yerleşim alanlarına bakıldığında; Köprülü, Kayabükü, Balkaya, Çaltı, Eski Bağ’ın Karain Mahallesi, Yeşildere, Yazlar ve Çamlıalan köylerini görüyoruz" ifadelerini kullanan Sezen, şunları ifade etti:

"Akyar Köyünde 'Balır HES', daha aşağıda Oğuz HES, Çakalsokmak HES, Gündoğmuş HES, Kamer HES,Hayat1,2 HES, Ortakonuş, Ümitli Köyünü görmekteyiz. Proje alanında kalan konutlar ve tapulu araziler için kamulaştırma yapılacağı belirtilmiştir. ÇED başvurusu yapan Hayat 1.1,1.2 ve Hayat HES2 projesi kapsamında aslında 3 adet HES vardır. Üç adet HES projesini bir adetmiş gibi gösterildiğine daha önce de Manavgat ilçesi Gençler köyündeki Çenger 1.2.3 HES projesinde de tanık olmuştuk. Her bir HES için ayrı ayrı ÇED raporu gerekirken, her bir HES için ayrı su kullanım anlaşması ve Lisans sözleşmesi yapılması gerekirken tek bir işlemle işi bitirmeye çalışmaktadırlar. Bu, kanunlara aykırıdır. Alara Çayı üzerindeki Uçansu şelalesi 1. derece SİT alanıyken Cumhurbaşkanı tarafından Kesin Korunacak Hassas Alan ve bu alan içerisinde Şelale çevresini kullanıma açmak için SİT derecesi düşürülmüş bir alan haline dönüştürülmüştür. Kesin Korunacak Hassas Alan içerisinde HES projesi yer aldığını da hayretle, üzülerek görmekteyiz. Hayat 1.1,1.2 ve Hayat 2 Hes projelerinin tamamı Orman, Tarım, Sit alanları, Yerleşim alanları içinde yer aldığını ve Ormanların kesileceğini, yerleşik hayatın bu alandan taşınacağını, tarım topraklarının acele kamulaştırma kararıyla şirkete verileceğini üzülerek görmekteyiz.

Şirketin hazırlatıp bakanlığa sunduğu ÇED raporundan anlaşılacağı üzere ormanların kesileceği ve kullanımın HES şirketine verileceği, tarım arazilerinin de mülkiyetinin ise kamulaştırma kararıyla aynı şirkete verileceği açıkça belirtilmektedir. Alara Çayı ve Alara Çayını besleyen Büyükçay, Küçükçay, Göcük deresi, Değirmengözü su kaynaklarının suyun kullanım hakkı tamamen şirketin eline geçmektedir. Doğal yaşamı geri dönülmez bir şekilde olumsuz etkileyecek bu duruma izin verilmemelidir.

Yörede yaşayanlar olarak bakanlığa verdiğimiz dilekçe ile bu raporun Onaylanmamasını, Hayat 1.1,1.2 ve Hayat 2 regülatör ve HES projesinin ve Alara çayı üzerindeki tüm HES projelerinin iptalini istedik. Bu talebimize yöre halkı tam destek verdiğini imzalarıyla göstermiştir. Bu talebimizin dikkate alındığını görmek istiyoruz."