NTV canlı yayınında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Kendi altyapımızla, kendi mühendislerimizle bunu sisteme katacağız. Konuşulan rakamların altında çıkaracağız doğalgazı" dedi.

Albayrak: Doğalgazı konuşulan rakamların altında çıkaracağız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, NTV canlı yayınında Seda Öğretir yönetiminde Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ile Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin sorularını yanıtladı.

"Tarihi ve çok önemli bir dönemde bu yayın gerçekleşiyor. Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığını başlattık. Bunun meyvelerinden en önemlisini cuma günü aldık.Türkiye'nin tamamında bu müjde büyük hava yarattı" diyen Albayrak, "Bulunan kuyunun yanında iki katman daha var. Yüzde 30'luk bir pazarlık avantajı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Albayrak, "Doğalgaz ne zaman çıkarılacak?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"TPAO bugünkü kapasitesiytle bu gazı oradan çıkararak onu işleyecek en hızlı sürede 2013 olarak belirttik. TPAO en hızlı şekilde çıkaracak yapıya sahip. 2023 hedefi gerçekçi bir süredir. Akdeniz'e göre daha yumuşak bir zemin çıktı. Çok düşük maliyetle çıkarılacak. Türkiye TAPO bu sahayı kendi işletip kendi çıkaracak."

"Kendi altyapımızla, kendi mühendislerimizle bunu sisteme katacağız. Konuşulan rakamların altında çıkaracağız doğalgazı" diyen Albayrak sözlerini şöye sürdürdü:

►Dünyadaki en son teknolojiye sahip bir TPAO var sahada. Bu daha başlangıç. Altında potansiyeli olan 2 katman daha var. 5-6 bin kilometrelik bir alanda yeni bakılacak alanlar var. Karadeniz'de başka alanlar var, Akdeniz'deki aramalarımız var. Türkiye yeni bir süreci başlattı. Türkiye maddi ve manevi olarak bir duvarı yıktı.

►Türkiye'nin cari açık değil, cari fazlası vereceği, döviz konuşacağımız bir dönemi konuşacağımızı söyledim. Türkiye önümüzdeki yıllarda bir bakmışız ki cari fazlası veriyor. Şu anki rezerv ihtimaliyle çok büyük bir rezerv. Yıllık 15-20 milyarlık tedarik demek. Bu sadece bu haliyle kalsa bile ciddi %30'luk ihtiyacı kazanmak dışında, Türkiye'nin önemli pazarlıklar kazanacağı bir süreç.

►Türkiye'yi enerji üreticiler ligine çıkaran bir keşiftir. zihinsel bir devrim yaptık.

►Bu kapasite Türkiye'nin her kesiminde var. Çok hayalperest bir hikayeden bahsetmiyoruz. Peki ekonomik etkisi nasıl olacak? Gaz fiyatlarının ucuzlamasıyla, sanayide kullanılan enerji maliyetlerinin ucuzlamasıyla. Elektrik santrallerindeki gaz maliyetinin daha ucuzlamasıyla Türkiye bu alanlarda daha rekabetçi olacak.

►Şunu net söyleyeyim. O kuyuları uzun zamandan beri takip ediyoruz. Allah'ın lütfu 9. kuyu da bulduk. Zayıf hali buysa güçlü halinde daha iyi noktaya gelecektir. 2020 yılı itibariyle en büyük gaz keşfidir. Bu daha başlangıç. Bu saha üzerinde de söylemiyorum. Bu kuyunun 2 katmanı var. Alttaki katmanı var. Genel havzada ciddi potansiyel var.

►Keşif doğalgazı dışarıdan daha ucuz almamızı sağlayacak. Bizlerin yıllardır işbirliği yaptığı ülkeler, Rusya, İrandır. Bu yeni dönem Türkiye açısından, bu ülkelerde yeni işbirliklerinin doğurabileceği bir süreci başlatıyor. Belki üretici ülke olarak farklı işbirlikleri yapacağız. Rusya ile en zor dönemimizde bile bizi yarı yolda bırakmadı. Teknik dönemde zorda kaldığımız da bile tedarikte zorlamadı. Bu açıdan ben yine ülkemizin, paydaşlarımızın menfaatine yeni bir sürecin doğacağını söyleyebilirim.

►Doğalgazı çok düşük maliyetle çıkaracağız. Bu indirim olarak halkımıza da yansıyacak.

ALBAYRAKTAN FIKRA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, NTV'de canlı yayına katıldı. Bakan Albayrak, Türkiye'nin enerji kaynaklarını nasıl kullanacağı hakkında konuşurken, bir fıkra anlattı. Fıkranın ardından geçmişte peşkeş çekenler bu iktidarı da öyle zannediyor dedi.

Fıkra şöyle:

İki âmâ dolma yiyormuş. Biri demiş ki “Ne o ikişer ikişer götürüyorsun” demiş. Öbürü de “Yok, bir tane yiyorum” demiş. İlk konuşan da “Haa ben ikişer tane yiyorum da sen de öyle yapıyorsun sandım” demiş