Albayrak: Ekonomideki dalgalanma durdu

2018 BRICA İstanbul Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Birileri Türkiye için karamsar fotoğraf, hatta felaket senaryoları üretse de adım adım rasyonel politikalarla süreci güçlü ve iyi bir şekilde yöneterek geride bıraktık" dedi. Albayrak, "Türkiye yeni bir ekonomik başarı hikayesi yazmaya başlamıştır" iddiasında bulundu ve "Türkiye ekonomisinde ve finansal piyasalardaki dalgalanma süreci durdu." dedi.

TÜSİAD ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen 'BRICA Zirvesi'nde konuşan Berat Albayrak, "Önümüzdeki dönemde Türkiye olarak temelleri daha da güçlendireceğiz, sağlamlaştıracağız" dedi.

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

>> Türkiye olarak biz kuşak ve yol girişimini en başından beri güçlü bir şekilde destekledik. 2008 küresel finansal krizinden bu yana tam 10 yıl geçti. 2010'dan bu yana küresel ekonomi yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Bu yıl ciddi ölçüde hız kazanan korumacılık ve önemli bir bölümü komşularımızda çevremizde cereyan eden jeopolitik riskler görmekteyiz. Bütün bu gelişmeler küresel ekonomik görünümü olumsuz yönde etkiledi.

>> Gelişmiş ülkeleri bugün tehdit etmeye başlayan süreçlerin temelinde birkaç tane mevzu var. Ticaret savaşları konusu. Adil, serbest ve çok taraflı kurallara dayalı ticaret sistemi tüm dünya ülkelerini çıkarına olduğunu ifade ediyoruz. Rekabetçiliğin ancak inovasyon ve verimlilikle geleceğini savunduk. Türkiye olarak bu söylemimizi savunmaya devam edeceğiz.

''BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN GÜÇLÜ SERMAYE YAPISI KORUNACAK"

>> Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını muhafaza edeceğiz. Yeni ekonomi programımızı ülkemizin güçlü yönleri üzerine inşa ettik. Uluslararası piyasadaki Türkiye'nin risk priminde önemli bir düşüş, iyileştirme gördük. Türkiye, Brezilya ile beraber son dönemde dünyada en iyi performansı gösteren ülke oldu.

>> Birileri Türkiye için karamsar fotoğraf, hatta felaket senaryoları üretse de adım adım rasyonel politikalarla süreci güçlü ve iyi bir şekilde yöneterek geride bıraktık. Türk tahvillerine gelen talep Türkiye'nin ekonomi yönetimimizin attığı adımların doğru politikaların başarısıdır. Doğru yoldayız, durmayacağız, kesinlikle gevşemeyeceğiz. Türkiye yeni bir ekonomik başarı hikayesi yazmaya başlamıştır.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN DALGALANMA SÜRECİ DURDU"

>> Uluslararası piyasalarda pozitif ayrışma gösterdik. Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 4 üzerinde değer kazandı. Dalgalanma süreci durdu. Sağlam adımlarla devam etmeye başladık. Brezilya'yla birlikte Türkiye dünyada en iyi performansı gösteren ülke oldu. Sadece toparlanmada dünyada ilk 3'teyiz. Ağustos ayından itibaren oluşturulan spekülatif tabloya izin vermedik. Türkiye ekonomisinde ve finansal piyasalardaki dalgalanma süreci durdu. Türkiye'nin kaynak sağlama sorunu yok.