Rock müzisyeni Özlem Tekin’in 25 yıl önce çıkardığı “Biri Var” şarkısına yeni bir yorum getiren Ufuk Beydemir, “Artık bu şartlarda albüm yapmak büyük bir delilik. Bunca darbeden sonra en akıllıcası single çıkarmak olacaktır” diyor.

Albüm artık delilik

Ay Tenli Kadın” şarkısıyla geniş kitlelere ulaşan alternatif müziğin temsilcilerinden Ufuk Beydemir, bu kez 90’lı yıllarda rock müzisyeni Özlem Tekin’in sesinden bilinen “Biri Var’a yeniden hayat verdi. Sözleri ve bestesi Barlas Erinç’e ait olan şarkı Beydemir’in güncel ve modern rock sounduyla, müzik dinleyicisinin beğenisine bir kez daha sunuldu. Günümüzde hâlâ güncelliğini koruyan ve tutkulu bir aşk hikâyesini anlatan sözleriyle “Biri Var”, Zoom Music etiketiyle dinleyici ile buluştu. Beydemir’in “Aslında şarkıyı ben seçmedim, farklı parametrelerin bir araya gelmesiyle şarkı beni seçti, ben de “hayır” demedim” dediği yeni şarkısını ve müzik serüvenini konuştuk.

Ruhen oldukça yorucu bir pandemi sürecinin 'yeni normali’nde “Biri Var” ile karşımıza çıktınız. Sanıyorum bu şarkı birçok kişiyi 90'lara, belki de o keyifli günlerin atmosferine götürdü. Öncelikle bu şarkıya nasıl karar verdiniz? Neden bu şarkıyı yorumlamak istediniz?

Aslında şarkıyı ben seçmedim, farklı parametrelerin bir araya gelmesiyle şarkı beni seçti, ben de “hayır” demedim. Kıymetli Barlas Erinç abimizin bu şarkısını yaparak çok özlediğimiz Özlem Tekin’i de tekrar hatırlamış olduk.

“Biri Var”ın düzenlemesinde nelere öncelik verdiniz? Enstrümantal ve vokal anlamında getirdiğiniz farklılıklar neler oldu?

Sade ve yalın rock sounduna yönelmek istedim. Klavye kullanmadan gitar, bas ve davulla şarkı aranje edilebildiğini kendime ve hepimize hatırlatmak istedim böyle bir dönemde.

Özlem Tekin Türkçe Rock Müziği'nin önemli isimlerinden biri. Tekin’in yorumundan hafızalara yerleşen bir eseri yorumlarken çekindiğiniz noktalar oldu mu?

Hiç çekincem olmadı. Çekincem olsaydı yapmazdım açıkçası. İnsanlar böyle durumlarda versiyon yarışına tutuyor şarkıları ama benim yaptığım bambaşka bir şarkı gibi aslında. İkisinden aldığınız lezzet çok başka frekanslarda.

“Biri Var” vesilesiyle Özlem Tekin ile birlikte sahneye çıkmayı planlıyor musunuz?

Özlem Tekin'le tanışmadım maalesef ve bildiğim kadarıyla uzun yıllardır bambaşka bir hayat yaşıyor. Böyle radikal tercihler yapan insanların geri dönüş yapacağını çok sanmıyorum ama öyle bir geri dönüş yaparsa kendisiyle sahneye çıkmak için can atıyor olurum. Türkiye'de en çok sevdiğim kadın rock sanatçısıdır kendisi.
Ufak ufak konser organizasyonları başladı. Kuşkusuz geçen bu süre tüm kültür sanat sektörü için çok zordu. Sizden dinleyebilir miyiz? Bu süre zarfında neler yaşadınız? Neler düşündünüz?

Bu kadar görmezden gelinince, yok sayılınca başka bir iş yapmam gerektiğini düşündüm. Bu konuda meslektaşlarıma da, insanlara da kızgınım. Yeterli sesin çıkarılmadığını düşünüyorum. Şu anda da konserler başlıyor olduğu için her şey düzeldi diye düşünülüyor ama alakası yok. İki seneye yakın zamandır kapalı olan mekânlar sanatçı/gruplara olması gereken ödemeyi yapamıyor çünkü iki sene boyunca kapalı olmalarına rağmen kira ve vergi ödediler. Bazıları iflas edip, kapandı. Sektörü bırakıp başka mesleklere yönelen müzisyenler, turne menajerleri, sahne amirleri vs. olduğu için şu anda iş yapacak bir ekip bulmak çok zorlaştı. Anlayacağınız çok zor şartlarda hayata geri dönmeye çalışıyoruz şu anda.

Şu an uygulanan müziğin gece 12’de bitirilmesi ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Benim ne düşündüğümün ne önemi var ki? Ülkemiz insanları ve birçok müzisyen pandemiyle ilgili tüm yasakların sonlandırılıp sadece gece 12’de müziğin sonlandırılmasını kabul ettiler, sindirdiler, ses çıkarmadılar. Benim ne düşündüğümün hiçbir önemi yok.

Single ve albüm konusunda artık çok müzisyen tek tarafa, single’a doğru yaklaşıyor. Birçoğu değişen tüketim tercihlerinden dolayı albüm yapma fikrine sıcak bakmıyor. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Ben ne cover çalışmasıyla ismini duyurmuş birisi ne de single çalışmasıyla sektöre giriş yapmış birisiyim. Direkt 11 şarkılık bir albümle kariyerime başladım, arkasından 12 şarkılık ikinci albümü hazırladık fakat artık öyle bir durumdayız ki bu şartlarda albüm yapmak büyük bir delilik. Single çalışmaları yaparak hayatıma devam etmek bunca darbeden sonra en akıllıcası olacaktır.

Önümüzdeki günler için müzik ve hayata dair planlarınız nelerdir?

Konserlerimiz başlıyor, bütün olanlara rağmen müzikalitemizden, sahne enerjimizden ödün vermemek öncelikli hedefim. Birileri yaptığı işe saygıyı yitirmemeli, sahip çıkmalı neticede.

.