Albüm Kritik: Gaz maskesi kapağın içindedir

The Verve’ün lideri Richard Ashcroft uzun süren sessizliğini sonlandırarak solo kariyerinde yeni bir adım attı. These People adlı yeni albümüyle akustik sounda ağırlık veren müzisyen politik meselelere de dokunuyor.

These People’ın albüm kapağındaki orta yaş sendromuna çoktan girmiş rock müzisyeni imajı yanıltmasın. Bu adam on dokuz yıl önceki Bettersweet Symphony şarkısının klibi boyunca sokakta umarsızca yürüyen yolunu kaybetmiş serserinin ta kendisi. Şimdilerde aradığı yolu buldu mu bilmiyorum, ama şunu biliyorum: Ashcroft artık kırk beş yaşında. Yani Ashcroft bir şeyleri bulmasa bile o bir şeylerin onu bulmuş olması lazım. Geçen ay verdiği bir röportajda şunları söylüyor: “Zaman o kadar hızlı geçiyor ki artık ondan korkmamayı öğrendim. Beni yeni albüm sürecine iten de bu cesaretimdi. Zaten müzikte ne kadar iyi olduğumu biliyorum. Hiç unutmadım bunu.”


Geride kalan zaman zarfında The Verve’ün dört albümlük etkileyici külliyatı dışında bir o kadar da solo albüm servis etti İngiliz müzisyen. Bunların sonuncusu United Nations of Sound adıyla 2010 yılında gelmişti. İşte bu hafta Righteous Phonographic Association aracılığıyla çıkan These People altı yıllık boşluğu noktaladı ve Ashcroft’un yeni dönemini başlattı. Bu yeni dönemdeki şarkıların tek bir merkezi yok. Müzisyen son konserlerine gaz maskesi takarak çıkıyor. Yani hem sound olarak, hem de sözsel vurgular açısından değişik frekanslarda ilerleyen bir albüm var burada.

Rutin hayattaki insanlık hallerinin acayipliği, sevgi, savaş, özlem, Arap Baharı gibi konular içerikte birbiri ardına sıralanıyor. Hold On, Picture of You, This Is How It Feels ve Black Lines adlı şarkılar albümün genel hatlarını çiziyor. Evet, özensiz electropop etkileşimleri ve yoğun prodüksiyon tercihinin albümü doğallıktan uzaklaştırdığı kesin. Ancak akustik sesler, yaylı enstrümanların final anlarındaki ağırlığı ve elbette Richard Ashcroft’un karizmatik ses tonu albümü vasatın üzerine taşıyor.

Richard Ashcroft denince çıta The Verve’dür. Aradan elli yıl geçse de bu gerçeğin değişmeyeceğine eminim. These People’ı beklentilerinizi azaltarak dinleyin. O zaman iyi gelecek.