Albüm Kritik: İzlanda’dan Dünyaya

İzlandalı garage rock topluluğu Kaleo henüz dört yıllık bir ekip. Geride kalan ay yayımladıkları A/B isimli yeni albümleri de onların kariyerindeki ikinci uzunçalar. İkinci albüm vurgusu yanıltmasın, Kaleo her şeye şimdi başlıyor olabilir. Elbette bu zamana kadar servis ettikleri teklikler var ve bunların bazıları hem kendi ülkelerinin, hem de sonradan taşındıkları Birleşik Devletler’in müzik listelerinde yer almayı başardı. Bir sonraki aşamada ise iyi bir plak şirketinden güç alacak topyekûn bir albüme ihtiyaçları olacaktı. İşte Elektra Records aracılığıyla gelen A/B’nin Kaleo için karşılığı tam da bu.

Kaleo’yu dinlerken Black Keys ve Kings of Leon’ın sert kanallardan oluşan tarzlarını hatırladım sık sık. Eğer bu ekiplerin albümlerine yakınsanız Kaleo sizin için yeni ve doğru bir yer olacaktır. Grup İzlanda’dan Amerika’ya taşınırken Teksas’ın Austin şehrini tercih etmiş. Tavırlarındaki garage rock etkisine bu yeni evlerinin katkı sağladığını söylemek zor olmaz. Yakın tarihte verdikleri bir röportajda da şöyle diyorlar: “300 bin insanın yaşadığı bir ülkeden 300 milyon insanın yaşadığı bir ülkeye geldik. Bu durum kafamızda bir karışıklık yaratmadı değil, ama burada öğrendiğimiz şeyler bizi ilerletti de. Şunu açıkça söyleyebiliriz ki buraya ilk geldiğimiz güne göre bugün artık daha fazla tecrübe sahibiyiz.”

Öte yandan kadrosu dört kişiden oluşan İzlanda çıkışlı ekibin en önemli silahı vokalist Jökull Juliusson’dan başkası değil. Onun bariton ses tonu grubun elindeki tüm enstrümanların birkaç adım önünde konumlanıyor ve vokalin dinamizmi tüm şarkıları yönlendiriyor bir nevi. Özellikle A/B’nin ilk sırasında ses veren Way Down We Go, hemen ardınki No Good ve sekiz numarada yer alan Save Yourself gibi parçalar için bunu söylemek mümkün.

Her ne kadar söz yazımında geriye düşse de Kaleo yeni albümü A/B ile dikkate değer bir sounda ulaşmayı başarmış. Grup salt bu çalışmasındaki sounduyla hem blues rock’ın sirayet gücünün hala yaşadığını kanıtlıyor, hem de Juliusson’ın tıpkı Caleb Followill gibi iyi bir blues rock vokalisti olabileceğinin sinyallerini veriyor.