Albüm kritik: Karamsarlığın tadını çıkarmak

Kariyerinin neredeyse tamamına yakınında topluluk ruhuyla beraber yol almayı tercih eden müzisyenlerden biri Dave Gahan. “Tekrar dünyaya gelsem yine Mick’i bulur ve yine Rolling Stones’u yaşatmak için savaşırdım.” der Keith Richards. Hayır, Depeche Mode’u tek başına Gahan’ın bugünlere taşıdığını söylemeye çalışmıyorum. Zaten böyle bir cümleyi kurmak şarkıların çoğuna hayat veren Martin Gore’a ve Andy Fletcher’a haksızlık olacaktır, ancak onun temiz vokaliyle grubun en mühim başarılarına etki ettiğini belirtmek de pek zor değil sanırım.


Depeche Mode 35 yılı devirmesine karşın hala ayakta. Dave Gahan da öyle. Üstelik farklı projelere karışmaktan da geri durmuyor. İşte bunun son örneği İngiliz elektronik ekibi Soulsavers ile birlikte “Angels & Ghosts” adlı albümü kaydetmesiydi. Aslında bu ilk değil. Soulsavers’ın bir önceki çalışması “The Light the Dead See”yi dinlerken de onun sesini duymuştuk. Şimdi işbirliğinin boyutları daha da genişliyor. Burada sadece şarkıları söylemiyor Dave. Aynı zamanda işin mutfağında da kafa yoruyor. Ekibin esaslı adamlarından biri haline geliyor bir nevi. Zaten Columbia Records’tan çıkan uzunçaların kapak görselinde de adı var. Frontman kimliğinin yanı sıra hemen her şeye ortak yani. Rich Machin ve Ian Glover ikilisinin oluşturduğu Soulsavers’ın bu durumdan pişmanlık duyduğunu sanmıyorum, çünkü “Angels & Ghosts”un üst kanalı tümüyle vokale emanet edilmiş. Özellikle ‘Tempted’, ‘The Last Time’, ‘All of This and Nothing’ ve ‘My Sun’ gibi parçalar bu açıdan dikkat çekici.



Dave Gahan bu şarkılarda Depeche Mode doğrularına, üzerine yapışmış o klişe kimliklere uymak zorunluluğunu reddediyor. Karamsar baladlardan oluşan “Angels & Ghosts”ta sound’un boşluklarını kapatırken müthiş rahat ve keyifli. Yaz aylarında kendisiyle yapılan bir röportajda şunları söylüyor: “Müziğe dair bir şeyler üretirken daima mutlusundur. Ama bu her zaman yeterli olmaz. İyi sonuç için zihnin rahat ve açık olmalı. Kayıtlar boyunca üzerimde en ufak bir baskı hissetmedim. Harikaydı.” Enstrüman geçişleriyle anbean country, blues ve 70’lerin rock tavrına sirayet eden “Angels & Ghosts”u yılın iyi albümleri arasına taşıyan da tam olarak bu. Özgürlük.