Albüm kritik: Suede esas şimdi geri döndü

Kimi lider gruplar için çıkış döneminin başarısından zamanla uzaklaşmak dağılma sürecinin işaretidir. Oasis örneğin… Definitely Maybe’yi tekrar bulacağım derken uçurumdan yuvarlandılar. Suede de 2000’lerin ilk yarısında bu durumla karşılaşmış ve ayrılık kararı almıştı. Ama onlar yeni jenerasyonla bağları onarmayı başardılar. Ara dönemden tam on yıl sonra yayınladıkları “Bloodsports” bir kurtarıcı albüm değildi. Belki sadece bir geri dönüş albümüydü. Ancak Suede’i kurtardı “Bloodsports”. Grup üyelerinin deyimiyle sahneye adım atmak için gereken cesareti verdi.

Geçen hafta servis ettikleri “Night Thoughts” ise daha derin, daha güçlü ve daha agresif bir yerde bulunuyor. Bu onların yedinci albümü, ama şüphesiz ilki bile olabilir. Elli dakika boyunca sanki 1995 dünyasından sesleniyorlar ve bunu yaparken de zihinlerinde ne varsa kayda alıyorlar. Temiz bir davul & gitar sound’u var burada. Safi yaşanmışlıklara bulaşan karamsar hatlar var. Tüm bunlar grubun temellerindeki taşları simgeliyor. Çünkü Suede için 90’lardan başka bir zaman aralığı hiç olmadı. Hiçbir zaman başka bir dünya aramadılar.

“Suede’i Suede yapan şey nedir?” diye sorsanız hiç düşünmeden “Frontman Brett Anderson’ın vurucu vokali” derim. Tıpkı önceki altı albümde olduğu gibi “Night Thoughts” boyunca Anderson’ın vokali üst perdeden duyuluyor. Sarf edilen cümleler hemen her şarkıda enstrüman geçişlerinin açtığı kanalları bir anlama ulaştırıyor. Acıya, naif rüyalara ve geçmiş günlerin arayışlarına uzanan direkt hikayelerden bahsediyorum. En başta samimiyetine inanıyoruz Brett Anderson’ın. Sonraki aşama ise o samimiyetin atmosferinde yanmak oluyor. Night Thoughts’ın içinde dolaşırken eski bir dosta sarılmış gibi hissettim kendimi. Uzun açılışıyla “When You Are Young” ve hemen arkasında ses veren “Outsiders” Suede’in hala ne kadar formda olduğunun kanıtıdır. “No Tomorrow”, “I Don’t Know How To Reach You” ve “The Fur & The Feathers”ı da bu yeni albümün en iyi bölümleri arasında sayabiliriz. Suede üyeleri albümle ilgili verdikleri bir röportajda “Herkes hayatının bir anında kendini rock star gibi hissetmiştir. Bu albüm bize o duyguyu tekrar yaşattı” diyorlar. Suede esas şimdi geri döndü.