Antalya’da mermer ocağına karşı direnen ve gözaltına alınan yurttaşların tepkisi sürüyor. Bölge halkından Civcer, “Yetiştirdiğimiz keçilerle çocuklarımız okuttuk. Doğamızı, ormanımızı koruyoruz” dedi.

"Alevden kurtardık, madene vermeyiz"

Gökay BAŞCAN

Antalya Manavgat’ta mermer ocağına karşı direnen ve jandarmanın müdahalesiyle gözaltına alınan yurttaşların direnişi sürüyor. Birçok endemik türe ev sahipliği yapan Manavgat’ın Kırkkavak köyü, Beşkonak Köprülü Kanyon’una da komşu.

Taşkütüphanesi Madencilik, ülkenin önemli biyoçeşitliliğe sahip alanlarından Kırkkavak köyünde mermer ocağı açmak için başvuruda bulundu. Bölge halkının iddiasına göre, köy muhtarı yurttaşları bilgilendirmediği için şirket sessiz sedasız 2018 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) değildir kararı aldı.

Uzun süre hareket geçmeyen şirket, yakın zamanda faaliyete başlamak için ormanlık alana dozerle girdi. Mermer ocağını bölgede istemeyen 11 köyün halkı bir araya gelerek önceki gün ağaçları katleden ve maden sahasına yol açmak için çalışan dozeri alandan çıkardılar. Protesto sırasında jandarmayla karşı karşıya kalan bölge halkından 30 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

TARIM VE HAYVANCILIK

Bölgenin bir vadi içerisinde kaldığını belirten eski Kırkkavak köyü muhtarı İbrahim Civcer, “Mermer ocağıyla yerleşim yeri arasındaki uzaklık iki kilometre. Oradan çıkan toz yine vadinin içerisinde kalacak. Vadideki tahribat çok büyük olacak” dedi.

Çiftçilik, hayvancılık ve tarımla geçindiklerini ifade eden Civcer, “60 yaşındayım. Orada yetiştirdiğimiz keçilerle çocuklarımızı okuttuk. Biz oranın topraklarını bekleriz. Oranın doğasını, ormanını koruruz. Mermer ocağı yapıldığı zaman burada yaşama şansımız yok. 110 hane yaşıyor, bu insanlar nereye gidecek” diye sordu.

Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan ise bölgenin Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğal kekik ve ada çayı yetiştirme alanı ilan edildiğini hatırlattı. Bölgede tarihi kalıntıların olduğunu ve başvurular yaptıklarını belirten Okudan, “Mermer ocağı yapılmak istenen yer, ülkenin en büyük 6’ncısı olan dünyaca ünlü Köprülü Kanyon’un bitişiğinde. Bölgede 500’e yakın endemik bitki türü bulunuyor. Kızıl Akbaba, Kara Semenderi, Dağ Keçisi ve Anadolu Sıvacısı da bölgenin endemik faunasını oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

DİRENİŞ SÜRECEK

Bölge halkının kararlı olduğunu belirten Okudan şöyle konuştu: “Kepçeyi koyun sürer gibi alandan çıkardılar. 30 kişiyi gözaltına aldılar, kimse geri adım atmıyor. Sadece Beşkonak, Kırkkavak değil, tüm köyler kararlılık direnmeye devam edecek.”