Erdoğan’ın Alevilikten bahsederken kullandığı ifadelere tepki gösteren Aleviler yaptıkları açıklamada “Ebu Suud'dan Tayyip Erdoğan'a Siyasal İslam’ın Aleviliğe bakışı hiçbir zaman değişmedi” ifadelerini kullandı.

Aleviliğe bakış hiç değişmedi
Tayyip Erdoğan geçen haftalarda Ankara’da bir cemevini ziyaret etmişti. (Fotoğraf: AA)

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Alevilerle ilgili kullandığı ifadeler dikkat çekti. AKP İl Danışma Toplantısı'nda konuşan Erdoğan’ın kullandığı “Allahsız Alevilik olmaz, Muhammetsiz Alevilik olmaz, Alisiz Alevilik olmaz. Dinsiz, amelsiz sadece sapkınlığın üzerine bina edilmiş Alevilik, Müslümanlık, Türklük, Kürtlük hatta insanlık da olmaz” ifadelerine Aleviler oldukça sert tepki gösterdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada “Ebu Suud'dan Tayyip Erdoğan'a Siyasal İslam’ın Aleviliğe bakışı hiç değişmedi” denildi.


SİYASAL İSLAM BELİRLEYEMEZ

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı bir kez daha Alevi açılımına hazırlanıyor. Her dönem Alevilik ve Aleviler için yol tarif eden elbise biçen olmuştur, bugün de bir kez daha denenmek isteniyor. Öncelikle şunu belirtelim Alevilik hiçbir zaman siyasal iktidar tarafından belirlenen bir inanç olmamıştır. Hatta bir adım ileri gidelim Alevilik hiçbir zaman siyasal İslam tarafından da belirlenen bir inanç olmamıştı, Aleviler yüzyıllardır katliamlarla yok edilmeye çalışılmış bu olmayınca asimile edilmeye çalışılmış ancak bunlar da tutmayınca kendilerine benzeterek yok etmeyi amaçlamaktalar. Sapkın zevkler nedir? Siyasal İslam’ın bildik, bunlar ana-bacı tanımaz söyleminden bir adım geri atılmadığını hatta bunun bir Cumhurbaşkanı tarafından dillendirildiğini ilk kez görüyoruz. Bu dili şiddetle kınıyoruz! İslamiyetin, şer-i hukuk sistemine karşı Cemler de kendi hukuk sistemlerini oluşturmuşlardır. Aleviler; Şer-i Hukuku tanımamışlardır. Kimse bize Hak aşkını öğretemez. Ozan Mahzuni Şerif ‘Cahil bize dinsiz demiş, Sevgidir bizim dinimiz’ diyerek cahillere cevabı vermiştir.”

İNANCIMIZIN İÇİ BOŞALTILIYOR

Fransa Alevi Birlikleri Başkanı Erdal Kılıçkaya ise AKP’nin Alevi açılımına ve destek verenlere tepki gösterdi. Kılıçkaya şunları söyledi: “Sünni çoğunlukçu anlayış kurumsallaştıkça, Alevileri ırkçı, gerici yapılara teslim etmeye çalışanlarla birlikte, Alevi sorunu gibi hayatın pek çok alanı otoriterliğe teslim edilmeye çalışılıyor. Hukuksuzluk ve vicdansızlık konusunda ısrarcı olanların değirmenine su taşınıyor. Sözde Alevi kanaat önderleriyle rant hesapları güderek, kendilerince bir çözüme ulaşılabileceği zannediliyor.

Alevilerin iradesinin teslim alınabileceği sanılıyor. Bu teslimiyet politikası devletin Alevisi olarak yaşamak için çırpınanlar üzerinden yapılmak isteniyor. Bu kişiler üzerinden Alevilerin bir anlamda biat etmeleri talep ediliyor. Çok açıktır ki, AKP ve elbette devlet, Aleviliğin içini-özünü boşaltıp, Sünni itikadına benzer bir Alevilik inşa etmek ve Alevileri yedeğine almak adına inanılmaz bir çaba gösteriyor. Bir taraftan da Alevi öğretisinin içini boşaltıyor. Bunlardan dolayı, Alevileri bekleyen tehlikeler düne göre bugün daha büyük.”