Berlin'de kiracılar sokakta Almanya’da Federal Anayasa Mahkemesi’nin kiracıların aleyhine verdiği karar tepkilere neden oldu.

Aleyhlerindeki karar ardından Berlin’de kiracılar sokağa çıktı

EGEGAN ÜNLÜ - ERDAL AYKAÇ / BERLİN

Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi'nin Berlin Eyelati'nin kiralara üst sınır getirilmesi ve 5 yıl zam yapılmamasını içeren yasasını iptal etmesi, Berlinlileri öfkelendirdi. Anayasa Mahkemesi kararının ardından Berlinliler'in öfkesi sokaklara taştı. Sokaklara dökülen on binlerce Berlinli, yasanın iptal edilmesini protesto etti.

Federal Anayasa Mahkemesi, Berlin’de Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller'den oluşan eyalet hükümetinin iptal etmiş ve eyaletlerin bu konuda yetkisi olmadığına hükmetmişti.

Eylem, evden çıkarmaların ve kira artışlarının yoğunlukla yaşandığı Neukölln’deki Hermannplatz’da başladı. Kotti üzerinden devam eden kortej, Moritzplatz’dan devam ederek tekrar Kotti’de son buldu. Eylem sonunda Kotti’de bulunan gruba polis saldırdı.

Berlin'deki gösterilere soğuk havaya rağmen 10 binden fazla kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

aleyhlerindeki-karar-ardindan-berlin-de-kiracilar-sokaga-cikti-865417-1.

SOL PARTİ'DEN FEDERAL DÜZEYDE YASA TALEBİ

Sol Parti (Die Linke) Eş Genel Başkanı Janine Wiessler, Anayasa Mahkemesi kararı nedeniyle Berlin'de olduğu kadar diğer eyaletler için de kötü bir gün olduğunu belirterek, "Bunun için Hür Demokratlar ve Hıristiyan Demokratlara teşekkür edin. Zira onlar kiralara üst sınır getiren yasaya karşı dava açmıştı. Onlar yasanın federal düzeyde çıkmasını da engelliyor. Ama kiracıları korumak için buna ihtiyacımız var. Berlin Senatosu'nun hamlesi doğruydu. Bu şehirdeki kira çılgınlığına karşı bir meşru müdafaa eylemiydi. Ancak Anayasa Mahkemesi, kira tavanının temelde anayasaya aykırı olduğuna karar vermedi. Yalnızca eyaletlerin bunu uygulamaya koyma yetkileri dahilinde olmadığına hükmetti. Bu da demek oluyor ki benzer bir kanunun federal seviyede kararlaştırılmasının önünde engel yok. Bu sebeple federal bir kanun için mücadele etmemiz büyük önem arz ediyor" dedi.

aleyhlerindeki-karar-ardindan-berlin-de-kiracilar-sokaga-cikti-865418-1.