Aleyna Çakır davası kapatılmak isteniyor

Haber Merkezi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2 buçuk yıl önce şüpheli şekilde yaşamını yitiren Aleyna Çakır’ın ölümünün aydınlatılmamasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada intihar denilerek davanın üstünün kapatılmaya çalışıldığı belirtildi. Yargılamanın eksik olduğu belirtileden açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

•Aleyna Çakır’ın şüpheli ölümüne ilişkin dosyanın tek şüphelisi olan Ümit Uygun en başından savcılık tarafından şüpheli olarak değil ‘bilgi sahibi sıfatı’ ile dinlenmiştir.

•Çakır’ın vücudunda DNA’sı bulunması üzerine dosyada şüpheli konuma getirilebilen Ümit Uygun’un olay gecesi nerede olduğu ise ortaya çıkarılmamıştır. Olay gecesi şüphelinin Aleyna’nın evine gelmiş olduğu tespit edilmesine rağmen çelişkili ifadelerinin üstüne gidilmemiştir.

•Ümit Uygun olay gününe ilişkin üç ayrı ifade vermiştir. Her biri birbirinden farklı olan ifadelerinde olay anında evinde, abisi, annesi ve babası ile olduğunu söylemiştir. Ne var ki Ümit Uygun’un sanık olarak yargılandığı diğer dosyadaki HTS kayıtları incelendiğinde ise Ümit’in olay anında evinde olmadığı ortaya çıkmıştır.

•Aleyna’nın vücudunda bulunan darp izlerinin nasıl gerçekleştiği ortaya konmuş değildir.

•Ümit Uygun dosyanın en büyük şüphelisi olmasına rağmen hakkında tutuklama tedbiri dahi uygulanmadığından, Aleyna’nın ölümünün ardından başka bir kadının, Esra Hankulu’nun cinayeti ile yargılanmıştır ve ceza aldığı ortadadır.

•Tüm bu şüphelere rağmen savcılık dava açmak yerine dosyayı ‘intihar’ diyerek kapatmak istiyor.

***

CEZASIZLIĞIN CESARETİ!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Urfa’da 3 Aralık’ta erkek kardeşi tarafından katledilen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Yöneticisi Bahar Hezer için bir çok kentte açıklama yaptı. Urfa’daki kadın örgütleri, Emek ve Demokrasi Platformu, TMMOB’ye bağlı oda üyeleri, İMO şube binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya katılan kadınlar mor kurdele takarken, binaya Hezer’in fotoğrafı asıldı. "Bahar'ın mücadelesine sahip çıkacağız" pankartı ile üzerinde "Jin, jiyan, azadî", "Koruma, aklama, yargıla" ve "Bahar için adalet" yazılı dövizler taşındı. ŞPO yöneticisi Elif Erdem, kadınları katledenlerin cezasız bırakıldığını ve bu durumun katillere cesaret verdiğini ifade etti. Eş zamanlı olarak Urfa Barosu’nda ve TMMOB Urfa ve Diyarbakır şubelerinde de basın açıklaması yapıldı.