Babacan’ın partisinin kuruluş müracaatı yapıldı. İsminin Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) olduğu söylenen partinin kurucular kurulunda, AKP'den istifa eden Mustafa Yeneroğlu ve Sadullah Ergin de yer aldı. Listenin en dikkat çeken isimleri ise Ramiz Ongun ve Mehmet Şanver

Ali Babacan başkanlığındaki yeni partinin kurucular kurulu açıklandı: Dikkat çeken isimler

Ali Babacan’ın partisinin kuruluş dilekçesi bugün İçişleri Bakanlığına verildi. Ali Babacan başkanlığındaki yeni partinin 90 kişilik Kurucular Kurulu da açıklandı.

PARTİNİN İSMİ 'DEVA'

Kurucular kuruluna ilişkin kamuoyuna duyurulan dosyada parti amblemi veya ismi yer almıyor. Tarafsız Haber Ajansı'nın aktardığına göre ise partinin ismi Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) oldu.

ESKİ ÜLKÜ OCAKLARI BAŞKANI, ESKİ KORGENERAL

Listedeki en dikkat çekici isimlerden biri Ramiz Ongun. Ülkü Ocakları ve MHP Gençlik Kolları eski başkanlarından olan Ongun, 12 Eylül Darbesi ardından yurt dışına çıkmıştı. Döndükten sonra bir dönem Anavatan Partisi’nde faaliyet yürüten Ongun, daha sonra 3 kez MHP Genel Başkanlığı’na aday olmuştu.

Listede dikkat çeken bir diğer isim Eski Korgeneral Mehmet Şanver. Kamuoyu Şanver’i 15 Temmuz gecesi İstanbul Moda’da birçok üst düzey komutanın darbeciler tarafından kaçırıldığı düğün ile yakından tanıyor.

Muharip Hava Kuvvet ve Hava Füze Savunma Komutanı olan Korgeneral Mehmet Şanver, 15 Temmuz ardından düzenlenen YAŞ toplantısında orgeneral yapılmayarak görev süresi uzatıldı ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirilmişti. Şanver, bu karar ardından “Meslek hayatımda hiç ikinci olmadım” diyerek istifa etmişti.

DİĞER DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

Babacan’ın partisinin Kurucular Kurulu listesinde AKP’de bakanlık yapmış üç isim yer alıyor. Bunlar: Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Selma Aliye Kavaf, eski Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin.

Listede daha önce AKP’den milletvekili olmuş isimler de ağırlık oluşturuyor. Bu isimler şöyle: Eski Çankırı Milletvekili İdris Şahin, eski Rize Milletvekili Hasan Karal, eski Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, eski Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, eski Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin ve eski Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy.

Listede yer alan Mustafa Yeneroğlu ise halen milletvekili olan bir isim. Yeneroğlu, son genel seçimlerde AKP’den Meclis’e girmiş, ancak daha sonra partinin Genel Merkezi ile fikir ayrılıkları yaşamış, Erdoğan’ın talimatıyla istifa etmişti.

Bir önceki dönem Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı iken AKP Genel Merkezi’nin talimatıyla istifa eden Ahmet Edip Uğur. Uğur, istifa ettiği açıklamasında ailesine kadar tehdit edildiğini şu ifadelerle dile getirmişti: “Yolsuzluğunuz yok, usulsüzlüğünüz yok, başarısızlığınız yok, FETÖ bağlantınız yok ama ailenize, evinize kadar ulaşan baskılar, tehdide varan müdahaleler var. Katlanacak bir durum olmanın ötesine geçmiştir.”

17-25 Aralık operasyonlarından sonra Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen dönemin Bugün gazetesinden ayrılarak Akşam gazetesinde yazmaya başlayan, daha sonra bu gazetedeki köşesi kapatılan Gülay Göktürk de Babacan’ın ekibine girdi.

Bir isim ise Metin Gürcan. ‘Güvenlik uzmanı’ olarak bilinen eski asker Metin Gürcan, son dönemde ekranların kendisine iktidar tarafından yasaklandığını söylüyordu.

Kurucular Kurulu’nda, AKP Genel Başkan Yardımcısı iken Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği yolsuzluk polemiği ardından istifa etmek zorunda kalan, 2015 yılında ise HDP’den milletvekili olan Dengir Mir Mehmet Fırat’ın kızı Münevver Helün Fırat da yer alıyor.

Yeni partinin kuruluş toplantısının Çarşamba günü Ankara'da yapılacağı açıklandı.

90 kişiden oluşan kurucular listesinin 27'si kadınlardan, 16'sı ise genç isimlerden oluşuyor.

AKP'de bakanlık yapmış isimlerin de yer aldığı 90 kişilik kurucular kurulu şöyle:

ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698539-1.

ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698520-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698521-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698522-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698523-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698524-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698526-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698527-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698528-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698529-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698530-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698534-1.ali-babacan-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698535-1.

ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698536-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698537-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698538-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698540-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698541-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698542-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698543-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698545-1.ali-babacan-baskanligindaki-yeni-partinin-kurucular-kurulu-aciklandi-698546-1.