Cinsiyetçi ve Medeni Kanun’u hedef alan açıklamalarına tepki yağan GATA’daki Menzilci Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Edizer, görevden alındı. Muhalefet partileri, Edizer’in açıklamalarının Sağlık Bakanlığı’ndaki Menzilci yapılanmayı gözler önüne serdiğini söyledi.

Ali Edizer buzdağının yalnızca görünen kısmı

Meral Danyıldız

Eski adıyla Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), yeni adıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekim yardımcısı olarak görev yapan Dr. Ali Edizer’in Medeni Kanun’un kaldırılmasını isteyen açıklamalarına kamuoyu tepkisi sürüyor. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hakkında inceleme başlatılan Edizer, sözleşmesi feshedilerek görevinden alındı.

Dr. Edizer’in, Medeni Kanun’u hedef alması ve kadınlara aşağılayıcı söylemler sarf etmesi üzerine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hakkında inceleme başlatılması ise siyasetçiler tarafından ‘kamuoyunun gazını alma’ olarak yorumlandı. Edizer, görevden alınması üzerine paylaşımlarına hız kesmeyerek devam etti ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı etiketleyerek “Aldım, kabul ettim Sayın bakanım. Başım üstüne” dedi. Ayrıca Edizer’in Sağlık Bakanlığı’nda yapılandığı iddia edilen Menzil Tarikatı üyesi olduğu belirtildi.


SIZMADILAR, YERLEŞTİRİLDİLER

Konuyu BirGün’e değerlendiren CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, “Asıl onun görevden alınması değil bu tip insanların daha ne kadarının şu anda iktidar tarafından devlet adına yetki kullanma olanağına kavuşturulduğu önemli” dedi. Dinci ve gerici ne kadar tarikat varsa bu tür yerlere yerleştirildiklerini aktaran Bozkurt, şöyle devam etti: “Türkiye’deki bütün tıp fakülteleri de GATA’dan doğdu. 15 Temmuz bahane edilerek ordunun sağlık sistemi dağıtıldı. Tıpkı sonradan FETÖ dedikleri, 13 yıl ülkeyi beraber yönettikleri Fethullah Gülen cemaatine ardından ‘40 yıldır devlete sızmışlar’ dedikleri gibi bunlar da sızmışlar. Sızmışlar da değil, yerleştirilmişler.”

ali-edizer-buzdaginin-yalnizca-gorunen-kismi-789116-1.

CİDDİ BİR TEHDİT

Görevden alma kararını ‘kamuoyunun gazını alma’ olarak yorumlayan Bozkurt, “Nedeni şu, bu kişi o paylaşımları dün yapmadı. Yıllardır yapıyor. Eğer sosyal medya olmasaydı bu kişi bırakın görevden alınmayı belki daha da üst rütbelere gelebilirdi. Bunun gibi binlercesi, on binlercesi devlet kadrolarında. Asıl felaket budur. Bu ciddi bir tehdit.”

Darbe girişiminin ardından kandırıldığını söyleyen iktidarın tarikat ve cemaat sevdasından bir türlü vazgeçemediğini dile getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise Ezider’in göreve nasıl getirildiğinin sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Emir, şöyle konuştu: “GATA gibi bir kurumda başhekim yardımcılığına getirilmiş olması utanç verici bir tutumdur. Her alanda liyakatsizce yapılan bu tür atamalar kurumlara zarar verirken vatandaşın gözünde de bu kurumlarımızı yıpratmaktadır. İktidarın bu tür atamalarla ders almadığını görüyoruz. Bakanlar artık cemaatçi yapılanmaların önüne geçecek bir tutum sergilemelidir.”

İYİ Parti Mllletvekili Aytun Çıray da Edizer’in paylaşımlarında hız kesmemesinin nedeninin savcıların zamanında harekete geçmemesinden kaynaklandığını söyledi. Menzil Tarikatı’nın Sağlık Bakanlığı’nı bir üs olarak kullandığının ortaya çıktığını belirten Edizer, “Çünkü Menzil Tarikatı’nın aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’ndan birçok ihale aldığı yazılıp çiziliyor. Teftiş kurulları da görevlendirilerek bunların araştırılması ve kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Buna ilişkin soru önergeme de cevap alamamıştım. TBMM’de sağlık bütçesi görüşülürken doğrudan Sayın Bakan’a bu soruyu sormuştum. Orada da cevap alamamıştım. Bu da yanıt niteliğinde oldu” dedi.

Edizer’in Anayasa’ya aykırı fikir ve beyanlarından ötürü savcılıklarca hakkında işlem yapılması gerektiğini ifade eden Çıray, “Devlet Memurları Kanunu’na muhalefet ettiği için de ayrıca soruşturma açılmalıdır. Kamuoyunun gazını görevden göndererek alamazlar. Çünkü hem Türkiye’nin inançlarına ve değer yargılarına aykırı beyanlarda bulunmuş; hem de sözlerinden cinsiyetçilik ve kadın düşmanlığı akmakta” şeklinde konuştu.

BAKANLIKLARI BÖLÜŞÜYORLAR

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, yaptığı açıklamada, “Devleti 21. yüzyılda tarikatların emrine veren bir iktidarın, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilerletmek için yapabileceği en ufak bir şey yoktur” dedi. Edizer’in hekim olarak görevine devam etmesinin tüm yurttaşların sağlığı için tehdit olacağının altını çizen Taşcıer, Türkiye’de bakanlıkların tarikatlar tarafından bölüşüldüğünü belirtti.

YOBAZIN KARANLIĞINI YENECEĞİZ

SOL Parti ise şu açıklamayı yayımladı: “Bir sağlık kurumunu emanet ettikleri, Başhekim yardımcısı medeni kanunu hedef aldı. Tüm kurumları tarikat karanlığında çürüttüler. Yobazın karanlığını yeneceğiz.”

***


Bakan’ın özel kalem müdürüydü!

Çeşitli sağlık kuruluşlarında yöneticilik yapan Ali Edizer, Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nden SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı’na da olmak üzere birçok göreve getirildi. 2005 – 2009 yılları arasında özel sağlık kuruluşlarında yöneticilik yapan gerici Edizer, 2009’da Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı oldu. Ardından SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı yapan Edizer, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Danışmanı ve Sağlık Bakanı’nın özel kalem müdürü oldu. Edizer, 2012 ve 2013’te Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Danışmanı olurken; Yurtaslan Ankara Onkoloji E.A.H. Başhekim Yardımcısıydı. Edizer, GATA’da Başhekim Yardımcısı olmadan hemen önce Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği İdari Hizmetler Başkanı’ydı.