Ali İsmail Korkmaz Vakfı, Gambiya’nın ihmal edilmiş bölgesinde yer alan Sare Jiburu köyünde tarım bahçesi kurdu. Köy kadınlarının temsilcisi Binta Mballow, “Ali İsmail bize hayat verdi” diye konuştu

Ali İsmail’in düşleri Afrika’da yeşerecek

Taksim Gezi Direnişi’ne destek vermek için Eskişehir’de katıldığı yürüyüş sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın adına kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), Afrika ülkesi Gambiya’da tarım bahçesi kurdu.

Bahçenin açılışına Ali İsmail Korkmaz’in annesi Emel Korkmaz, ağabeyi Gürkan Korkmaz ile köylüler katıldı.

ALİKEV, yaklaşık 600 kişinin yaşadığı Gambiya’nın en uzak ve en ihmal edilmiş bölgesi olan Upper River Region’da Gambisara diye adlandırılan bir bölgede yer alan Sare Jiburu köyünde temmuz 2018’de çalışmalara başladı. Projenin tamamlanmasının ardından 31 Ekim’de açılış gerçekleşti.

Halkın günlük sağlıklı besin ihtiyacını karşılayacak sebze üretimi için tasarlanan bahçe 3 buçuk dönümlük bir alanı kaplıyor. Bahçe içinde sulama için 12 bin litre kapasiteli bir su kuyusu yer alıyor. Kurulan solar enerji santralı, sondaj kuyusundan suyu rezervuarlara aktaracak pompanın ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor.

Yaşam savaşı veren köylülere derman olan bahçede domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak, bamya gibi Türkiye’de de yetişen sebzelerin yanı sıra bölgeye özgü Bisap, Cassawa gibi sebzeler de yetiştirilecek.

ALİ İSMAİL’İ ANMA GÜNÜ
Ali İsmail’in ağabeyi Gürkan Korkmaz; hem Ali İsmail’in düşlerini yaşatmak hem yoksulluğa ve kuraklığa karşı durmak için bu adımı attıklarını kaydetti.

Ağabey Korkmaz, “Köy halkı ve civar köyler artık her mevsimde tarım yapabilecek. Köyün muhtarı, bahçenin açıldığı 31 Ekim’i Ali İsmail Anma Günü ilan etti. Bütün köylüler Ali İsmail’i tanıyor, hikayesini biliyor. Ali İsmail yaşıyor, yaşayacak ve yaşatacak. O köy artık bizim köyümüz, köylüler kardeşimiz, evladımız” dedi.

Köy kadınlarının temsilcisi Binta Mballow ise “Ali İsmail’e yapılanları öğrendik. Tüm köy halkı adına başsağlığı diliyoruz. Ali İsmail bize hayat verdi” diye konuştu.