Gezi Direnişi sırasında Eskişehir'de sivil polisler ve kişiler tarafından dövülerek katledilen Ali İsmail Korkmaz, 8'inci yılında anılıyor. Sosyal medyada çok sayısı isim, Ali İsmail Korkmaz'u unutmadı. Ali İsmail Korkmaz Vakfı, "Yaşamı ve umudu savunmaktan, düşler yarım kalmasın diye çalışmaktan hiç vazgeçmeyeceğiz" dedi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gezi’de katledilen çocuklarımızın hesabını elbet soracağız" ifadelerini kullandı.

Ali İsmail Korkmaz, katledilişinin 8'inci yılında anılıyor: Hep 19 yaşında

Eskişehir'de, 2 Haziran 2013 tarihinde Gezi Direnişi'nde polis ve sivil kişilerin saldırısına uğrayıp tedavi gördüğü hastanede 38 gün sonra 10 Temmuz'da yaşamını yitiren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, katledilişinin 8'inci yılında anılıyor.

Sosyal medyada çok sayıda isim Ali İsmail Korkmaz'ın unutmadı.

Ali İsmail Korkmaz'ın kardeşi Gürkan Kormaz, "Bugün Ali İsmail’in 19 yaşına takılı kaldığı gün, Bedeninin aramızdan ayrıldığı ama adının sonsuza ulaştığı gün. Bugün O’nu analım, anısını yaşatalım olur mu! Ben adını yazayım, gerisini siz tamamlayın; Ali İsmail Korkmaz..." dedi.

Ali İsmail Korkmaz Vakfı'ndan yapılan açıklamada ise, "Sekiz yıl önce bugün hepimiz bir söz verdik. Ali İsmail için, Berkin için, Ahmet için; hayattan koparılan, düşleri yarım kalan tüm gençler için. Yaşamı ve umudu savunmaktan, düşler yarım kalmasın diye çalışmaktan hiç vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Sosyal medyada Ali İsmail Korkmaz için yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

ETKİNLİKLERLE ANILACAK

Ali İsmail'in, düşlerindeki dünyayı hayata geçirmek için ailesi tarafından kurulan ALİKEV, Ali İsmail'in katledilişinin 8. yılında, Covid-19 sebebiyle online etkinliklerle anacak.

Ali İsmail Korkmaz’ın anısını yaşatmayı amaçlayan ALİKEV, Ali İsmail Korkmaz’ın yarım kalan düşlerini paylaşan tüm gençleri etkinliklere davet ediyor.

ALİKEV tarafından Ali İsmail Korkmaz için düzenlenecek etkinlikler şu şekilde:

Gençlik ve Örgütlenme Özgürlüğü Atölyesi

Ali İsmail Korkmaz Anması

10 Temmuz Cumartesi
Saat: 20:30
Korkmaz Ailesi & Cem Erdost İleri Trio Konseri

“Neden Konuşamıyoruz?”

Gençlik ve İfade Özgürlüğü Atölyesi*
12 Temmuz Pazartesi
Saat:21:00
Moderatör: Elif Okan Gezmiş – Klinik Psikolog

9-10 Temmuz’da gerçekleşecek atölyelerin ALİKEV Youtube kanalı üzerinden canlı yayını olacak. https://www.youtube.com/user/AliismailKorkmaz/live

18-35 yaş arası gençlere özel olarak düzenlenen atölye ve söyleşilere kayıtlar https://bit.ly/ALIKEV1007 adresi üzerinden gerçekleşiyor.

DAVA SÜRECİ

Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.

Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut için 12 yıl ve diğer sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.

21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi.

Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.

YARGITAY'DAN BOZMA KARARLARI

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Tekrar Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016'daki kararında tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan'a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'a verilen 10 yıl, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı.

Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar'ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararlarını ise bozdu.