Ali Koç, kapitalizmi "yeniden düşünmek gerektiğini" söyleyerek, "Bunu kendi irademizle gerçekleştirmezsek, bir noktada bu değişikliğe zorlanacağımıza inanıyorum" dedi.

Ali Koç: Kapitalizmi yeniden düşünmemiz gerekiyor

Koç Holding patronlarından Ali Koç, "kapitalizmin güncellenmesi" yönündeki görüşlerini yineledi.

Sol'daki habere göre, Koç Holding'in kurumsal yayını Bizden Haberler'in aralık sayısına konuşan Koç, "Artık yeni bir bakış açısı geliştirmemiz gerek. Bunu kendi irademizle gerçekleştirmezsek, bir noktada bu değişikliğe zorlanacağımıza inanıyorum" dedi.

Ali Koç, yaptığı açıklamada, "Kapitalizmi yeniden düşünmemiz gerekiyor. Bir başka ifadeyle, kapitalizmin kendini yeniden keşfetmesi, yeni bir dinamizm ortaya koyarak dünyamızı bir dönem daha ileriye taşıyacak bir yapıya dönüşmesine ihtiyaç duyuluyor" ifadelerini kullandı.

Koç'un açıklamaları şu şekilde:

'EKONOMİK BÜYÜME TEK BAŞINA FAYDA GETİRMEZ'

"Ekonomik büyümenin tek başına fayda getirmediği artık tüm çevrelerce kabul görmüş bir olgu. Büyümeden elde edilen kazanımlar toplumun tüm kesimlerine fayda sağlayacak şekilde yaygınlaştırılmalı ve sosyal kalkınmaya hizmet etmeli. Bu da ancak ekonomik ve sosyal politikaların bir arada gözetilerek tasarlanması ile gerçekleşebilir. Örneğin ekonomi politikaları, istihdam ve eğitim politikaları ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu da ancak ve ancak politika geliştirmede aktif bir sosyal diyalog ve ilgili tüm tarafların katılımı ile mümkündür. İş dünyası, işçi kuruluşları, sivil toplum ve üniversiteler bu süreçlerde etkin olmalıdır."

'BÜYÜME EŞİTLİKÇİ PAYLAŞILMIYOR'

"Dünyada son 30-35 yıllık döneme bakıldığında sorun büyüyememekten çok, bu büyümenin adil ve eşitlikçi bir şekilde paylaşılamamasından kaynaklandığı görülüyor. Gerek finansal piyasalarda, gerekse dünya ticaretinde 1980 sonrasında son derece kapsamlı bir serbestleşme sürecinin yaşandı. Bu dönemde özelleştirmeler aracılığıyla, kamunun ekonomideki rolünün azaltılmasına yönelik politikalar da yaygınlık kazandı. 1990'lardan itibaren ise küreselleşme dünya ekonomisinde ana temalardan biri haline geldi. Önce mal ticareti önündeki engellerin kaldırılmasıyla başlayan küreselleşme daha sonra sermayenin ve hizmetlerin de ülkeler arasında daha serbest dolaşımına olanak sağlayacak bir şekilde genişledi."

'MEVCUT YAPI SÜRDÜRÜLEMEZ'

"Dünyanın acilen daha eşitlikçi ve daha sürdürülebilir bir ekonomik modele ihtiyacı var. Bu modelin, ekonomik büyüme konusunda başarısı İkinci Dünya Savaşı sonrasında tescillenmiş kapitalizmden farklı bir model olması gerekmiyor. Ancak, mevcut yapının sürdürülemez olduğunu kabullenerek, kapitalizmi yeniden düşünmemiz gerekiyor. Bir başka ifadeyle, kapitalizmin kendini yeniden keşfetmesi, yeni bir dinamizm ortaya koyarak dünyamızı bir dönem daha ileriye taşıyacak bir yapıya dönüşmesine ihtiyaç duyuluyor. Kapitalizm bunu daha önce birkaç kez yaptı; bundan sonra da yapmaması için hiçbir neden yok. Eğer bu dönüşüme tüm paydaşlar öncülük etmez ve yönlendirmezsek, iş dünyasının son 30-40 yılda büyük zorluklarla elde ettiği kazanımları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz."