Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, bölgede yaşanan gemi söküm tesislerindeki iş cinayetlerine tepki göstermek için basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Ülkenin sanayi çarkları dönsün diye yedi yirmi dört çalıştırılan emekçinin dünya standartlarının altında adeta açlığa ve hatta ölüme mahkûm edilmesi kabul edilemez” denildi.

Aliağa’da gemi söküm tesislerinde yaşanan iş cinayetlerine tepki

BİRGÜN EGE

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, bölgede yaşanan gemi söküm tesislerindeki iş cinayetlerine tepki göstermek Petrol-İş Sendika binasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK Emekli-Sen Aliağa Şube başkanı Sabahattin Yeşiltepe, “Aliağa’da faaliyet gösteren Gemi Söküm tesislerinin çevreye duyarlı, iş güvenliğine ve işçi sağlığına uygun hale getirilmesi gerekmekte ve Aliağa’da sökülecek geminin kumsala oturtulup ırgatlar vasıtası ile çekilmesi yeterli bulunmamakta, bunun yerine kuru havuzda gemi sökümü yapılmalıdır. Denilmesine rağmen ilkel yöntemlerle uluslararası sözleşmeler dikkate alınmadan sökümlere devam edilmektedir” diye konuştu.

Emekçilerinin ölümleri bu işin fıtratında var denilip geçiştirilemeyeceğine vurgu yapan Yeşiltepe, “Eğer sizler dünyanın üçüncü büyük gemi söküm tesisini işlettiğinizi, binlerce ton çelik kazancı elde ettiğiniz, yıllık kazancınızın milyon dolarlarla ifade edildiğini beyan ediyorsanız; kazancınızı size sağlayan emekçinin en kutsal hakkı olan yaşam hakkını koruyup kollayacaksınız. Pandeminin ülkemizde görülmesinden bu yana toplum olarak çok zorlu bir dönemden geçerken bir de iktidarın ekonomik, sosyal ve siyasal alanda tam bir tıkanmayı yaşaması halkımızın gelir düzeyinin düşmesine, daha fazla yoksullaşmasına ve işsizleşmesine yol açmıştır. İş ve aş sorunu her alanda eşitsizlikleri arttırmıştır. En temel ihtiyaçlar olan beslenme, barınma, sağlık ve eğitim, toplumumuz açısından çözüm bekleyen sorun alanlarına dönüşmüştür. Ülkenin sanayi çarkları dönsün diye yedi yirmi dört çalıştırılan emekçinin dünya standartlarının altında adeta açlığa ve hatta ölüme mahkûm edilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Yeşiltepe şunları kaydetti: “Güzel ilçemizin dünyanın çöplüğü olmadığını, hiçbir kurum, kuruluş ve ülkenin de burayı çöplük olarak görmesine izin vermeyeceğimizi, nefesimizin yettiğince, duymayanların duyacakları görmeyenlerin görecekleri güne kadar haykırmaya devam edeceğiz. Çevremizin kirletilmesine doğanın talan edilip katledilmesine ve en önemlisi yaşama hakkımızın gasp edilmesine sessiz kalınmayacağının herkes tarafından bilinmesini isteriz. İktidarı uyarıyoruz! Risk her zamankinden daha büyüktür ve ağır tablolarla karşı karşıya kalınmaması için bir an önce harekete geçilmelidir. Bu vesile ile konu ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını görevlerini yapmaya davet ediyoruz. İş cinayetlerine sessiz kalmayacağız. Emekçilerimize ve tüm halkımıza karşı duyduğumuz sorumluluk bilinciyle tedbirlerin alınmasındaki ısrarımız devam edecektir.”