Aliağa’da halk sağlığı tehlikeye atılıyor

Yaren ÇOLAK

Halk sağlığını hiçe sayan gemi söküm işlemiyle adeta dünyadan zehirli atıklarının taşındığı İzmir Aliağa’da yurttaşlar tepkili. Asbest ve zehirli maddeler içeren Brezilya'nın savaş gemisi NAe Sao Paulo da sökülmek üzere Aliağa’ya getirilmek isteniyor.

Gemide yaklaşık 600 ton asbest ve zehirli birçok kimyasal madde bulunuyor. Sök Denizcilik tarafından ise geminin haziranda Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ne getirilmesi planlanıyor.

Dünyada yalnızca 5 ülkede gemi söküm bölgesi olduğunu belirten Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) üyesi Zeki Küçükakyüz, “Gemi söküm bölgesi olan ülkeler; Çin, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Türkiye. Sao Paulo’nun taşıdığı zehirler nedeniyle Hindistan sökümünü yapmayı kabul etmezken Sök Denizcilik tarafından geminin kentimize getirilmesi planlanıyor” diye konuştu. Aliağa’da Türkiye’ye oranla 4 kat daha fazla kanser olduğunu vurgulayan Küçükakyüz sözlerine şöyle devam etti: “Söküm işlemleri özel havuzlarda yapılmalı. Ancak Aliağa’da havuzda yapılmadığı gibi oldukça ilkel koşullarda yapılarak halk sağlığı tehlikeye atılıyor.”