Aliağa’da 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıkların toplanmasına verilen izin sonrası yurttaşlar eylem düzenledi. Yapılan açıklamada, “Gemi söküm tesisleriyle, hurda tesisleriyle, asbestli gemilerle, hava kirliliği sınırlarını çoktan aşan Aliağa’ya bir kez daha firmaların kârı uğruna kıyılıyor” denildi.

"Aliağa’ya bir kez daha firmaların kârı uğruna kıyılıyor"

BİRGÜN EGE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ege ve Marmara bölgelerindeki 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıkların İzmir Aliağa’da toplanmasına onay vermesi sonrası bölgede yaşayan yurttaşlar eylem düzenledi.

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) öncülüğünde düzenlenen eylemde yurttaşlar, tesise karşı direneceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini duyurdu. ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz yaptığı açıklamada, “Kendi kirliliğimiz yetmezmiş gibi dışarıdan endüstriyel atıklar getirerek daha da çok çevre kirliliğine neden olacaklar. Aliağa'mızın havasına bir kez daha kast ediliyor. Gemi söküm tesisleriyle, hurda tesisleriyle, asbestli gemilerle, hava kirliliği sınırlarını çoktan aşan Aliağa’yı bir kez daha firmaların kârı uğruna kıyılıyor. Yani bilerek ve isteyerek hayatımız yok ediliyor. Elbette kıyılan, kast edilen bizlerin hayatıdır, çocuklarımızın geleceğidir, yeşil alanlardır, su kaynaklarımız, göletlerimiz, bal ormanlarımızdır” diye konuştu.

BİZ İSTEMEZSEK YAPAMAZLAR

Küçükakyüz, şunları dile getirdi: “Biz Aliağalılar, yeraltı su kaynaklarımızı, tarım alanlarımızı, zeytinlerimizi, göletlerimizi, Bal Ormanımızı kirletecek tesisleri istemiyoruz. Alaiağa’da yeni kirletici tesislerin kurulmasını kabul etmiyoruz. Söz konusu projelerin çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun yürütmeyi durdurularak tamamen iptal edilmesini talep ediyoruz. Her yurttaş gibi temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Biz Aliağalılar Anayasamızın 56. maddesiyle güvence altında bulunan sağlıklı çevrede yaşama hakkının temel bir insan hakkı olduğunu bir kez daha vurguluyor ve bu bilincin bütün hemşerilerimizin ortak paydası olarak belirleyiciliğini ilan etmesini temenni ediyoruz. İnanıyoruz ki biz istemezsek yapamazlar. Biz karşı çıkarsak, biz itiraz edersek Aliağa’yı çölleştirmeye cüret edemezler. Biz izin vermezsek bütün bir hayatı paraya tahvil edemezler. Biz istemezsek gerçekten de yapamazlar. Nasıl ki zehir gemisi Nae Sou Poulo‘yu birlikte durdurduk, bu tesisleri de durduracağız.”