Aliağa'da Yukarı Şehitkemal Mahallesi’nde yapılması planlanan, “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” projesi için gerçekleştirilecek olan ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ bölge halkının tepkisi sonucu yapılamadı.

Aliağalılar yeni cüruf tesisini engelledi

Berkay SAĞOL

İzmir’de çevre ve hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı Aliağa’da yapılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında bugün faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için yapılması planlanan ‘Halkın Katılım Toplantısı’ yaptırılmadı.

Yöre halkı ve yaşam savunucuları toplantının yapılacağı alana giderek, projeyi istemediklerini ve toplantıya katılmayacaklarını belirtti. Şirket yetkililerine tepki gösterilirken, İzmir Valiliği'nden gelen yetkililer ise toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.

aliagalilar-yeni-curuf-tesisini-engelledi-929701-1.

FAALİYETE GEÇMESİ DURUMUNDA YILLIK 180 BİN TON ATIK KABUL EDİLECEK

Yukarı Şehitkemal Mahallesi Akçekise Mevkii’nde yapılması planlanan bu tesiste farklı illerden de atıklar getirilerek bertaraf edilecek. Tesisin faaliyete geçmesi durumunda yıllık 180 bin ton atık kabul edilecek.

Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk, bölge halkının projeyi dinlemek bile istemediğini vurgulayarak, “Bölgede cüruf döküm alanı diyerek, raporları süsleyerek gerçeği gizliyorlar. O bölgeye aslında tehlikeli atık tesisi kurmak istiyorlar ve biz buna tepki gösteriyoruz. Şirketin ÇED dosyasında Güney Marmara ve Batı Ege’de ne kadar demir çelik faaliyeti varsa onların cüruflarını oraya depolayacakları yönünde söylemler yer alıyor. Bölgeyi daha önce cüruf alanı olarak işaretlemişler ama alan atıl kalınca şimdi böyle bir proje hazırlamışları. Dolayısıyla fikirlerin arkasında orada tehlikeli atık yakma tesisi olduğunu hissediyoruz. ÇED raporunda yazmasalar da durum böyle. Aliağa zaten zehrin, pisliğin içine batmış bir vaziyette” dedi.

Doğutürk şunları söyledi: “Aliağa çevresel kirlilik bakımından kritik eşiğin aşıldığı en önemli bölgelerin başında geliyor. Buraya bırakın yeni bir tesis yapmayı mevcut tesislerin rehabilite edilmesi gerekiyor. Aliağa’nın kendi pisliği bile fazlayken bu şirket birde İzmir dışından ekstra atık getireceğini söylüyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bölgenin planlarda cüruf atık tesisi olarak göründüğünü ve böyle bir tehlikeli atık tesisine müsaade etmeyeceğini söylüyor.”