Yelkende 10 etap sonunda genel sıralamada 8'inci olan ve madalya mücadelesine katılma hakkına sahip olan Alican Kaynar, bunu elde eden ilk sporcu oldu. Kaynar salı günü madalya kazanmak için yarışacak.

Alican yelkende bir ilki başardı

SPOR SERVİSİ

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda finn sınıfında madalya mücadelesi hakkı alan Alican Kaynar, yelkende bunu başaran ilk sporcu oldu.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 9. gününde yarışan ulusal yelkenci Alican Kaynar, madalya mücadelesine katılmaya hak kazandı.

Finn sınıfında 9 ve 10. yarışlarını yapan Alican Kaynar, her iki yarışı da 10. sırada tamamladı.

Genel klasmanda 8. olan milli yelkenci, 3 Ağustos’ta düzenlenecek madalya yarışında mücadele edecek.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda yelken finn sınıfında 10 yarış sonunda madalya müsabakasına katılmaya hak kazanan ulusal sporcu Alican Kaynar, bir ilki başardı.

Yelkende 10 etap sonunda genel sıralamada 8. olan ve madalya mücadelesine katılma hakkına sahip olan Alican Kaynar, bunu elde eden ilk Türk sporcu oldu.

Yarışların ilk iki gününde lider durumda bulunan yelkenci, madalya mücadelesinde yer alacak sıralamayı almasını bildi. Türkiye yelken branşında ilk kez Berlin 1936’da Demir Turgut Yola, Şeref Birgen, Harun Ülman ve Behzat Baydar ile temsil edildi.

Uzun yıllar bu branşta olimpiyatlarda yer alamayan Türkiye, Atlanta 1996’da Ayşe Sözeri ile oyunlarda tekrar boy gösterdi. Mistral sınıfında yarışan Ayşe Sözeri, yelkende oyunlara katılan ilk kadın Türk sporcu olarak da tarihe geçti.

Alican Kaynar da derece yapıp, yelkende Türkiye’ye madalya getiren ilk sporcu olmaya çalışacak.

Ulusal sporcu, madalya yarışına ise 3 Ağustos Salı günü çıkacak. Yarış TSİ 08.33’te başlayacak.


OLİMPİYATTAN KISALAR

►Buse Naz Çakıroğlu madalyayı garantiledi

alican-yelkende-bir-ilki-basardi-905309-1.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda boks branşında kadınlar 51 kiloda Buse Naz Çakıroğlu, Taylandlı rakibini yenerek yarı finale yükseldi ve madalya almayı garantiledi. Kokugikan Arena’da çeyrek finalde Buse Naz, Taylandlı sporcu Jutamas Jitpong’la mücadele etti. Karşılaşmaya çok iyi başlayan 25 yaşındaki boksör, ilk rauntta 5 hakemin 4’ünden tam puan aldı. İkinci rauntta Buse Naz, rakibine vurduğu kroşelerle net bir üstünlük yakaladı ve 5 hakemin de tam puanını aldı. Son rauntta temkinli olan ve üstünlüğünü koruyan Buse Naz Çakıroğlu, adını yarı finale yazdırdı. Buse Naz Çakıroğlu, 2020 Tokyo’da kadınlar 69 kiloda yarı finale çıkan Busenaz Sürmeneli’den sonra madalyayı garantileyen ikinci Türk boksör oldu.

Karşılaşmadan sonra yaptığı açıklamada madalyayı garantilediği için çok duygulandığını aktaran Buse Naz, “Önemli, tarihi bir başarıya imza attık. İlk olimpiyatımda altın madalya kazanmak istiyorum. Dünya Şampiyonası’nda finali kaybettikten sonra çok kararlıydım. Orada yaşadığım hayal kırıklığı ve üzüntüyü burada telafi etmeliyim. Çok istekliyim. İnşallah altın madalya olacak” diye konuştu. Buse Naz yarı final karşılaşması için 4 Ağustos’ta ringe çıkacak. Buse Naz Çakıroğlu’nun rakibi Çin Taipeisi’nden Hsiao-Wen Huang oldu. 2019’da dünya şampiyonu olan Huang, Kokugikan Arena’da çeyrek finalde Sırbistan’dan Nina Radovanovic’i 5-0 yenerek adını yarı finale yazdırdı ve Buse Naz’ın rakibi olmaya hak kazandı.

►Rıza Kayaalp bronz madalya için mücadele verecek

alican-yelkende-bir-ilki-basardi-905310-1.

Güreşte grekoromen stil 130 kiloda yarı finalde Kübalı rakibine yenilen Rıza Kayaalp, yarı finalde Kübalı Mijain Lopez Nunez’e yenilerek final şansını yitirdi. Makuhari Messe’de grekoromen stil 130 kiloda mindere çıkan Rıza Kayaalp, rakibinin savunması karşısında zorlandı. İlk devreyi 1-0 geride geçen milli güreşçi, ikinci devrede de bir sayı verdi ve karşılaşmadan 2-0 mağlup ayrıldı. Final şansını yitiren Rıza Kayaalp bugün bronz madalya mücadelesi yapacak.

IRKÇI İFADELER

Kayaalp, Ermenilere ve Yunanlara karşı ırkçı ifadeler kullandığı için FILA tarafından 6 ay müsabakalardan men cezası aldı. Twitter hesabından 2013’te Gezi Parkı eylemlerini Ermenilerin ve Yunanların çıkardığını, eylemcilerin Ermeni olduğunu ifade eden tweetlerini gelen tepkilerden sonra sildi.
Özellikle olaylar sırasında eylemciler için “Ermenilere bıraktınız meydanı, Allah belanızı versin eylemci çapulcular” diye attığı tweet sonrası, Kayaalp’in bu tutumu basında geniş yankı buldu, FILA Başkanı Nenad Lalovic Kayaalp’in ifadelerinin şok edici olduğunu belirtti.

►Yasemin Adar final şansını kaybetti

alican-yelkende-bir-ilki-basardi-905311-1.

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 76 kiloda mücadele eden güreşçi Yasemin Adar, çeyrek finalde Amerikalı Maria Gray’e 6-4 yenilerek final şansını kaybetti.

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Kadınlar 76 kiloda mücadele eden Yasemin Adar, çeyrek finalde Maria Gray’e 6-4 mağlup oldu. Daha önce rakibine dört kez mağlup olan Yasemin Adar rakibi karşısında ilk devreyi 4-0 geride kapattı. Maçın son saniyelerine 6-0 yenik giren Adar, son 15 saniyede skoru 6-2 yaptı. Adar, ayak çırpma oyununda rakibini yakalayarak skoru 6-4’e getirmeyi başardı. Adar, son 10 saniyede rakibi üstünde baskı kurmayı başarsa da süre yetmedi mağlup oldu. Adar, repesaj için rakibinin finale çıkmasını bekleyecek.

►Kadın voleybol takımı grup mücadelesini tamamlıyor

alican-yelkende-bir-ilki-basardi-905312-1.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları›nda B Grubu›nda çeyrek finale çıkmayı garantileyen A Milli Kadın Voleybol Takımı, yarın Rusya Olimpiyat Komitesi ile oynayacağı karşılaşmayla grup mücadelesini tamamlayacak. Ariake Arena’daki karşılaşma TSİ 08.20’de başlayacak. B Grubu’ndaki 4 maçta Çin ile Arjantin’i 3-0’lık skorlarla yenerken, İtalya’ya 3-1 ve ABD’ye 3-2 mağlup olan ulusal takım elde ettiği 7 puanla 6 takımlı grupta 4. sırada bulunuyor. B Grubu’nda 3 maç kazanan ve 8 puanı bulunan Rusya Olimpiyat Komitesi ise 2. sırada yer alıyor. Milliler, rakiplerini yenerek A Grubu çapraz eşleşmesinde avantajlı bir konum elde etmeye çalışacak.