Sanayi esnafı artan maliyetlerin üstesinden kalkamıyor. Esnaf, “Kullandığımız eşyaların büyük bölümü ikinci el. Alım gücü yok, işin gerçeği bu” diyor.

Alım gücü daraldı bit pazarına nur yağdı

EKONOMİ SERVİSİ

Girdi maliyetlerindeki artış sanayi esnafını da zora soktu. Kayseri’nin Bünyan ilçesinde sanayi esnafını ziyaret eden CHP’li Ömer Fethi Gürer, esnafın sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Maliyetlerin bir yıl içinde yüzde 200 oranında arttığı belirten esnaf, “Büyük bir çıkmazın içindeyiz” dedi. Bünyan ilçesinde 40 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen kaportacı Mustafa Gökşen, "İş , güç yok. Hayat şartları nedeniyle dükkânımız boş kaldı. Bütün malzemelere oldukça zam geldi” dedi.

Geçen yıl 650 lira olan karpitin fıçısını bin 500 liraya, 35 liraya aldıkları 3 kiloluk macunu 100 liraya, 110 liraya aldıkları 12 litrelik tineri 210 liraya, 3 bin 500 liraya aldıkları sacı 12 bin 500 liraya aldıklarını belirten Gökşen, “Oksijen kazanına attığımız bir parça karpit için müşteriden 50 lira almazsam ben zarar ederim, alırsam da müşteri zarar eder. Hayat pahalılığını müşteriye yansıtmak istemiyoruz ama o zamanda dükkân boş kalıyor. İki arada bir derede kaldık” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

KAPORTA YAPTIRAMIYOR

Araç sahiplerinin çoğunun artık boya ve kaporta yaptırmadan araçlarına bindiklerini söyleyen Gökşen, “Yakın zamanda dükkâna gelen bir müşterimiz, aracının komple kazınıp yeniden boyanması ve kaportasının yapılması içi bizden fiyat istedi. Kaportası, boyası, cilası ve tüm malzemesi dâhil 3 kişinin yaklaşık 1 ay çalışarak yapacağı iş için 8 bin lira fiyat verdik. Ancak müşteri fiyatı yüksek bulup aracını boyatmadı” dedi.

“Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı” deyimini anımsatan Gökşen, “Şu anda gerçekten de bit pazarına nur yağdı. Kullandığımız eşyaların büyük bölümü ikinci el. Elimizde eski saclar var, atmaya kıyamıyorum. Eski araçların parçalarını çıkarıp yeni araçlara takıyorum. Müşteri zaten pahalı olduğu için yenisini tercih etmiyor. Vatandaşta alım gücü yok, işin gerçeği bu” şeklinde konuştu.

Sorunları anlatan bir başka esnaf ise “Bir işi yapıp teslim ettiğimizde, her 15 günde malzeme fiyatları arttığı için aynı işi zamlı yapmak zorunda kalıyoruz. Bir ay önce aldığım bir ürünle bugün aldığım ürün arasında yüzde 25 fiyat farkı oluyor. Gidişat çok kötü. Büyük bir çıkmazın içindeyiz Allah sonumuzu hayır etsin” diye konuştu.

CHP’li Gürer ise yaşam pahalılığının her alanda net bir şekilde kendini gösterdiğine dikkat çekti. Sanayi esnafının yaşadığı sorunların aslında, toplumun genelinin yaşadığı sorunlarla eşdeğer olduğuna işaret eden Gürer, “Araç bakım, tamiri yolda kalırsa yaptırır duruma düşmüş. Sanayi esnafından işim İyi diyen yok. İkinci el malzeme değer bulmuş, esnaf ne yapacağını şaşırmış durumda. İkinci el malzeme kullanılır duruma gelmiş. Çok esnaf dükkânda elektrik düğmesine dokunmuyoruz ” dedi.

CHP’li Gürer, “Ekonomik buhranın kendini iyiden iyiye gösterdiği bu günlerde sorunun daha da büyümemesi için iktidarın ciddi önlemler alması, sabit gelirlilerin gelirini attıracak esnafın aldığı kullandığı malzeme fiyatlar artışı durduracak önlemler alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.