Alın teri kamu zararıymış

Haber Merkezi

İşçilerin ücretlerini ödemeden konkordato ilan eden ucuzcu marketler zinciri Tanzim Marketlere karşı Mağaza Market-Sen’in yaptığı basın açıklamasında “Tanzim Market İşçilerinin alacakları ‘kamu kaynaklarını zarara uğratmamak’ adına ödenmiyor” dendi.

İlk mağazalarını 2020 yılında açan Dost Mağazacılık A.Ş. bünyesindeki Tanzim Market işçilerinin en az 2 aylık maaşları, fazla mesai, yol, yemek ücretleri Tanzim Market patronu tarafından ödenmedi. Bunun üzerine Tanzim Market İstanbul’daki tüm şubelerini kapatarak konkordato ilan etti, merkezini Yalova’ya taşıdı.

Mağaza Market-Sen konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İşverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması ve iflası durumlarında işçilerin ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacıyla oluşturulan bir Ücret Garanti Fonu var. Bu fondan yararlanmak Tanzim Market işçilerinin hakkı. Ancak geldiğimiz süreçte Tanzim Market’in konkordato süreci için atanan komiserler, bu hakkı fiilen ortadan kaldırıyor. Komiserler şirketin idari personelinin alacaklarının bu fon üzerinden ödeneceğini ancak işçi alacaklarının ‘kamu kaynaklarını zarara uğratmamak’ adına ödenmeyeceğini anlatıyor. Bu keyfi inisiyatif işçilerin hakkını yiyen patronlarla aynı tarafta durmaktır. Bu keyfi inisiyatif, işçi alacaklarının ‘hukuki boşluklarda’ buharlaştırılmasıdır. Buna izin vermeyeceğiz. Ücret Garanti Fonu İŞKUR çatısı altında işletiliyor. İŞKUR’un ödemesi gereken bu alacaklardan Çalışma Bakanlığı sorumludur. Tanzim Market işçilerinin hakkını alması için Çalışma Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Mağaza Market-Sen yetkililere göreve davet etmek için 21 Kasım Pazar günü saat 15.00’de İstanbul Gaziosmanpaşa Meydanı’nda basın açıklaması yapacağını duyurdu. Ayrıca 1 Aralık Çarşamba, Tanzim Market’in Yalova Adliyesi’nde görülecek davasını da takip edeceklerini belirtti.