Alınterini kimseye bırakmayız
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Ülkenin en prestijli projelerinden birisi olarak İstanbul Finans Merkezi (İFM) gösteriliyor. İstanbul’u uluslararası bir finans merkezine çevirme hayalleriyle başlanan projenin 2,5 milyon metrekarelik alanda inşa çalışmaları devam ediyor. Ancak proje fiyaskolarla gündemde. Büyük müteahhitlik firmalarının ve onlarca taşeron şirketin faaliyet gösterdiği İFM inşaatında birçok işçinin ücreti geç ya da eksik ödeniyor.

Son olarak fazla mesai ücretlerini alamayan İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikalarında örgütlü 38 işçi önemli bir eyleme imza attı. İşçiler fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi üzerine Gür Yapı, Emlak Konut ve Yapı Yapı firmalarının ofislerini bastı. Ofislerin bulunduğu plazaya baretleri ve önlükleriyle güvenliği aşarak giren işçiler hak edişleri olan 700 bin liranın tamamının hesaplarına yatmasını istedi. İşçiler ücretlerini eksik aldıklarını, ödemelerin tamamının yapılacağı yönünde kendilerine daha önce de söz verildiğini ancak tutulmadığını dile getirdi.

Emlak Konut yöneticileri eylem üzerine işçilerle hemen temasa geçti. Ödemenin taşeron firmaya yapıldığını belirten şirket işçilerin hak edişlerini almasının sağlanacağını belirtti. İşçiler ise ücretler hesaplara yatana kadar eylemi sonlandırmayacaklarını belirttiler. Bunun üzerine plaza önünde oturma eylemi başladı. Polisler geldi. İşçiler müdahaleye hazır olduklarını belirtti. Müdahale gerçekleşmedi ve dün sabah ücretler işçilerin hesaplarına yatırıldı. Böylece eylem kazanımla sona erdi.

EYLEMLER İLK DEĞİL

İFM’de inşaat işçilerinin gerçekleştirdiği ilk eylem bu değil. Haziran ayında yemekhanede yemeklerin kurtlu, bozuk ya da kötü çıkmasından dolayı eylemler gerçekleştirildi. Yemeklerin düzeltilmesi talebi karşılık bulmayınca işçiler yemekhanede masaları ve sandalyeleri devirip kırarak sert eylemlerde bulundu. Benzer bir eylem önceki yıl da gerçekleştirilmişti. İşçilerin kararlı eylemleri kazanımlarla noktalandı. Proje bittikten sonra Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi büyük kurumların ofisleri İFM’ye taşınacak. İFM içerisinde ofis alanları yanı sıra 5 yıldızlı otel, sosyal alanlar da bulunuyor.