Sabah yazarı Dilek Güngör, Ticaret Bakanlığı'nın dijital alışveriş platformlarına yönelik düzenlemeler yapacağını ve ağır cezai yaptırımların getirileceğini yazdı.

Alışveriş platformlarına düzenleme geliyor: Ağır cezai yaptırımlar yolda

Sabah yazarı Dilek Güngör, “2 yılda 3 kat büyüyen e-ticaretin lokomotifi olan alışveriş platformlarına çeki düzen geliyor. Ticaret Bakanlığı sektörün dengeli büyümesi ve haksız rekabetin önlenmesi için önemli kriterler belirledi. KOBİ’lerin ve vatandaşların hakları güvence altına alınıyor” diye yazdı.

Güngör yazısında, “Satıcılar sadece bir e-ticaret pazaryerine mahkum bırakılmayacak. Satıcının, farklı platformlardan satış veya reklam yapması kısıtlanırsa bu haksız ticaret sayılacak” ifadelerine yer verdi.

E-ticaret pazaryerlerinde reklam ve indirimlere de işlem hacmine göre sınırlama getirileceğini ifade eden Güngör, "Bir önceki yıl net işlem hacminin; 30 milyar TL'si için binde 15'ten fazla reklam harcamasına izin verilmeyecek" ifadelerini kaydetti. "Pazaryerleri hem hizmet hem de mal satışı yapan yerler olamayacak" bilgisini paylaşan Güngör, "Turizm, eğitim, sağlık, sigortacılık, danışmanlık, kültür, sanat, eğlence, spor ve istihdam hizmeti sektörleri ile gayrimenkul ve otomotiv sektörlerinin bir veya birkaçına aracılık hizmeti sunan, başka bir sektörde aracılık faaliyetinde bulunamayacak. Aykırılığı devam ettirene 10 milyon TL ceza kesilecek. Erişim engeli de getirilebilecek" dedi.

TAKLİT ÜRÜN SATIŞINA ENGEL

Platformlarda taklit ürün satışı ve hukuka aykırı içeriklerin engelleneceğini belirten Güngör, "Taklit ürün satışı yapıldığına dair şikâyet gelirse onu platformundaki satıcıya bildirecek, ürünü yayından kaldıracak. Üç defa satışını durdurduğu firmanın sözleşmesini feshedecek. Sözleşmesi feshedilen satıcıya 2 yıl aracılık hizmeti sunmayacak" ifadelerini kullandı.

AĞIR CEZAİ YAPTIRIMLAR YOLDA

Bakanlık tarafından ağır cezai yaptırımların yolda olduğunu kaydeden Güngör, şunları dile getirdi:

"- Pazaryeri platformda satılan içeriğin hukuka aykırılığından haberdarsa bunu yayından kaldıracak ve kamu kuruluşlarına bildirecek.

-Bildirmeyene 100 bin TL'ye kadar idari para cezası kesilecek.

- Aracılık sözleşmesinde olmamasına veya satıcının beyanı bulunmamasına rağmen o markayı kullanıp tanıtım faaliyeti yapan platform 100 bin TL'ye kadar para cezası verilecek.

- Aracılık sözleşmesinde satıcı aleyhine tek taraflı değişiklik yapan platform 100 bin TL'ye kadar para cezası ödeyecek.

- Ticaret Bakanlığı'nın rekabet şartlarını korumaya dönük tedbirlerini uygulamayana 10 bin ila 100 bin TL arasında, denetimcilere bilgi belge sunmayana da 20 bin ila 50 bin TL arasında ceza kesilecek.

- Platformdaki satıcının satış verilerini bedelsiz taşıyıp, bunlardan elde ettiği verileri erişim sağlamayan pazaryerine her bir satıcı için 500 bin TL ceza kesilecek.

- Satıcının fiyatını tek taraflı değiştirip, kampanyaya zorlayan pazaryerine 500 bin TL ceza verilecek.

- Satıcının verilerini rekabette kullanan platforma net satışının yüzde 10'u kadar para cezası verilecek."