Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkes bu sabah 07.00’de yürürlüğe girdi. Azerbaycan, ateşkesin Ermenistan tarafından ihlal edildiğini bildirdi. Aliyev, sert açıklamalarda bulundu.

Aliyev: Dışarıdan müdahale olursa Türk F-16’larını göreceksiniz

Azerbaycan ve Ermenistan arasında anlaşmaya varılan ateşkes bu sabah yürürlüğe girerken Azerbaycan tarafından sert açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Aliyev, ateşkes isteyenlerin Ermenistan’a silah desteği verdiğini söyledi, “Bize dışardan müdahale olursa, Türk F-16'ları semada görecekseniz” ifadelerini kullandı.

Bu sabah 07.00’de yürürlüğe giren ateşkesin ardından Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ateşkesin Ermenistan tarafından ihlal edildiğini öne süren bir açıklama yaptı. Açıklamada, Ermenistan ordusunun yerel saatle 08.05'te Laçın istikametinden Sefiyan köyünde konuşlu Azerbaycan birliklerine top atışı gerçekleştirdiği belirtildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ateşkese uyacaklarını söyleyen Nikol Paşinyan’a tepki göstererek “Ermenistan Başbakanı yine yalan söylüyor” dedi.

Azerbaycan, ordusunun tüm cephe boyunca ateşkese tam olarak uyduğunu bildirdi.

Ermenistan'dan ise iddiaların ardından bir açıklama yapılmadı.

ALİYEV: ATEŞKES İSTEYENLER ERMENİSTAN'A SİLAHLAR GÖNDERİYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, sabah saatlerinde ilan edilen ateşkesi Ermenistan'ın birkaç dakika içinde bozduğunu söyledi ve "Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var" dedi.

Aliyev, "Biz esirlerin, cenazelerin değiştirilmesi için ateşkese razı olduk. Ermenistan birkaç dakika geçtikten sonra ateşkesi bozdu. Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var. Ateşkesi isteyen niye silah gönderir." ifadelerini kullandı.

Aliyev, "Ermenistan destekçileri size diyorum. Kurtarmak istiyorsanız Ermenistan devletini söyleyin ki çıksın topraklarımızdan. Bir sözünüzle çıkar. Ermenistanın 252 tankı imha edildi, 53 tankı ele geçirildi. 6 adet S-300 sistemi imha edildi. Soruyorum, nereden geliyor bunların parası?" şeklinde konuştu.

Aliyev, TSK'ya ait F-16'ların operasyonlara katıldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Bizdeki Türk F-16'lar tatbikat için gelenler. Ancak bize dışardan müdahale olursa, Türk F-16'ları semada görecekseniz" şeklinde konuştu.

Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini yürüten ABD, Rusya ve Fransa'nın eş başkanlığındaki AGİT Minsk Grubu'nun da faaliyetine değinerek, şunları söyledi:

"Minsk Grubu'nun faaliyeti göz önünde. Konuyu tekellerine aldılar. Üç ülke bu işle uğraşmaya başladı. Bizim için bir sonucu olmadı. Fakat Ermenistan için oldu. Ermenistan daima müzakere yürütülsün istiyordu. Daima bizi kandırsınlar. Dondurulsun bu konu. Minsk Grubu işgalciye baskı yapabildi mi? Hayır. Baskı yapmak istediler mi? Hayır. Onlara defalarca demiştim ki çözüme ulaşmak istiyorsanız Ermenistan'a yaptırım uygulayın. Siz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesisiniz. İstediğiniz konuyu çözebilirsiniz. Tüm konularda, nükleer silahlar, Orta Doğu, Asya ve Avrupa'da yaşananlarla ilgili bu üç ülkenin çıkarları örtüşmüyor fakat Dağlık Karabağ konusunda tam örtüşüyor. Dondurulmuş durum bizim dışımızda herkesi memnun ediyor. Herkesten önce de Ermenistan'ı memnun ediyor."

NE OLMUŞTU?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ve Azerbaycan'ın Dağlık-Karabağ'da yeniden "insani ateşkes" ilan edilmesi konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, açıklama sonrası Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i tebrik etmişti.

Ateşkes TSİ 07:00'de yürürlüğe girmişti.