Pandeminin başında alkışlarla desteklenen sağlıkçılara yönelik şiddet tablosu tekrar gözler önüne serildi. AHESEN’in yaptığı araştırmaya göre bu yılın ilk 6 ayında bin 478 sağlık emekçisinin yüzde 94,3’ü sözlü ya da fiziksel şiddete uğradı.

Alkışın yerini şiddet aldı

Haber Merkezi

Koronavirüs salgının başladığı dönemde gösterdikleri yoğun çabalar nedeniyle alkışlı desteklerle moral bulan sağlık emekçilerine yönelik şiddet yeniden görünür oldu. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası’ndan (AHESEN) yapılan açıklamada şiddet bu yılın ilk 6 ayında, ‘son 11 yılın en yüksek seviyesine’ ulaştı.

ORANLAR GİDEREK ARTIYOR

alkisin-yerini-siddet-aldi-770018-1.

AHESEN, şiddetin durumunu tespit ve çözüm önerilerini değerlendirmek için 10-13 Ağustos tarihleri arasında AHESEN üyelerinden 397’sine telefonla; bin 478 sağlık çalışanıyla da online olarak anket gerçekleştirdi. AHESEN Bilim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akpınar, anket sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

►Sağlık çalışanlarının yüzde 94,3’ü mesleğini icra ederken sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kaldı.

Şiddet oranı;
• 2009 yılı ve öncesinde: Yüzde 21,2
• 2010-2014 arasında: Yüzde 39,5
• 2015-2019 arasında: Yüzde 80,4

Bu yılın ilk yarısında yüzde 54,9’a ulaşan oran sürekli artış göstererek sağlıkçılara yönelik şiddetin vahametini gözler önüne serdi.

SÖZLÜ ŞİDDET ORANI YÜZDE 62,7
Şiddet sayısı ve oranları incelendiğinde;

►Yüzde 59,8’i 10 defa ve daha fazla,
►Yüzde 21,6’sı ortalama 5-10 defa şiddet gördü.

Mesleklerini icra ederken sağlık çalışanlarına uygulanan ‘sözlü şiddet’ ise yüzde 62,7 iken hem sözlü hem fiziksel şiddete maruz kalanların oranı da yüzde 35,9’u buldu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YALNIZ DEĞİL

Sağlık çalışanlarının yüzde 80’den fazlasının ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın Türk Ceza Kanunu’na eklenmesini istediğini aktaran Prof. Dr. Akpınar sözlerini şöyle noktaladı:

“Aile hekimliği uygulaması, kayıtlı kişilerin koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini tıbbi gereklilikle sunan yapılardır. Bu doğrultuda tüm aile hekimliği çalışanlarını bilimin yolundan ayrılmama kararlılığına davet ediyoruz. Ayrıca, bu süreci maalesef sekteye uğratan Alo 184 hattının, farklı bir işleyişle çalışmalarına devam etmesini talep ediyoruz. Şiddet mücadelesi topyekün bir mücadeledir. Pandemi mücadelesinde yorgun düşen sağlık çalışanlarının her zaman yanında olacağız.”