Son yıllarda rap müziğin adını sıkça duyurduğunu belirten Allame, gelişimi “Çırak, ustayı geçemezse meslek ölür; çırak ustayı, hatalı geçerse çırak ölür” sözleriyle yorumluyor

Allame: Rap müzik halkın müziğidir

BURAK ABATAY @abatayburak

2007 yılında ilk solo albümü olan 'Aforizma' ile rap müzik dünyasına giriş yapan, şu an ise rap dinleyicilerinin yıldız isimlerinden biri olan Allame, 'Sevilmiyor' adlı teklisini dinleyicilere sundu. Son günlerde çok konuşulan ‘Çukur’ adlı dizi için yaptığı 'Kısır Döngü' şarkısı yla büyük yankı uyandıran Allame ile müziği ve rap’i konuştuk.

»Siz ve yaşıtınız arkadaşlarınız rap müziğin çehresini değiştiriyorsunuz gibi geliyor bana. Bambaşka teknikler kullanılıyor artık. Katılıyor musunuz buna?
Evet, aslında olması gereken gerçekleşiyor zamanla daha da iyi olacak çünkü bir sonra ki nesil her zaman daha iyi olmak zorunda diğer türlü yaptığımız müziğin bir anlamı kalmıyor gibi geliyor bana. Duygularla, edebiyatla ilgili son derece içsel bir şey yapıyoruz, dolayısıyla anlatım gücü çok önemli, bunun yanında anlattığımız konuların teknik anlamda ilgi çekici ve şaşırtıcı olması gerekiyor yani sürekli gelişim söz konusu. Konuyu çok keskin anlatan, sevdiğim bir söz var: “Çırak ustayı geçemezse meslek ölür, çırak ustayı hatalı geçerse çırak ölür.”

»Battle rap dinleyiciyi nasıl yakalıyor? Dinleyici atamadığı öfkesini, kusamadığı nefreti battle rap dinleyince mi atıyor sizce?
Rap müzik, icra edilmeye başlandığı günden itibaren sert şekilde yapılıyor ve zaten içerdiği konular anlamında battle diye isimlendirebiliriz. İlerleyen zamanlarda battle, tür olarak ayrılmış gibi görünse de müziğin kendisi hali hazırda dinleyicisini bir şeylere öfkeli hale getiriyor. Ben bundan 3-5 yıl öncesine kadar o sertliği bariz bir biçimde müziğimde kullanıyordum çünkü o dönem agresif ve bu konuda görevli hissediyordum ama ilerleyen yaş ve zamanın getirdikleri, götürdükleri beni bir şekilde şu an ki konuma getirdi. Yine sert bir üslubum var ama bunu uygulayış biçimim farklılaştı.

»Dinleyici profili ya da dinleyicinin rap müzikten beklentileri de değişiyor mu sizce?
Tabi ki, bu biraz bizimle biraz da dünyada değişen rap müzik algısıyla ilgili bir şey. İyiye mi yoksa kötüye mi gidiyor sorusunun spesifik bir cevabı olmamasıyla birlikte, bu işin şov kısmından biraz kafamızı kaldırıp anlattığımız konulara odaklanmalıyız diye düşünüyorum. Tabi ki yenilikçi olmak gerekiyor ama bunun eski öğretileri silip atmasından ziyade, üzerine koyması ve müziğin öyle ilerlemesi çok daha önemli.

»Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümündensiniz. Üst düzey klipler hazırlıyorsunuz. Kliplerin bu denli etkili olmasına büyük bir sebep mi bu?
Kesinlikle o konuda çok şanslı hissediyorum. Bir anlamda sinema üzerine temel bir eğitim aldım ve insanlarda izlediklerinde etki uyandıracak efektif görüntüler yaratma hususunda deneyimlerimden faydalanıyorum. Bu yeri geliyor kliplerde animasyon olarak kendini gösteriyor, yeri geliyor uygulanması meşakkatli bir kamera hilesi oluyor.

»“Son savaşta can veren annenin en sinirli çocuğuyum, halkımı doyur/ Asabiyetimin nedeni ceset konvoyu, magazini bırak gerçeklerime soyun” diyorsunuz bir şarkıda. Rap müziği halkçı söylemler için avantajlı bulmak mümkün mü?
Kelimenin tam anlamıyla halkın ve gelir düzeyi düşük insanların müziği diyebilirim. Şu an bu işin anavatanı Amerika'da öyle olmasa da bizde hâlâ ilk günkü ateşini koruyor. Müzik bir şekilde evriliyor ve değişen dengelere ayak uydurmaya çalışıyoruz ama bu işin bir çerçevesi var ve onu kırmak aptallık olur. Çünkü benim için o çerçeve, bu müziği poplaştırmamak için varlığını koruyor.

»Sizin sözlerinizdeki öncelikli dertleriniz neler?
Toplumun bir parçası olarak, bireysel dertlerden ve kendi hayatımdan yola çıkmayı seviyorum çünkü en nihayetinde kendimi tanımam toplumu tanımamla aynı şey. Kendimi geliştirirsem bir noktada beni dinleyen birkaç insanın hayatına dokunabilme şansım oluyor, bu gerçekten bu müziğin en önemli özelliği. Aslına bakarsanız vudu büyüsü yapmak gibi bir şey bu: Kendime bir iğne batırıyorum dinleyicilerim benzer acıları hissediyorlar. İşe yarıyor.

»Çukur dizisine gelecek olursak, 10. bölümde öyle bir yerde şarkınız çalıyor ki... Normal şartlarda öyle sahnelerde rap dinlemezdik. Rap artık ‘fame’ midir? Ve bu sizi ürkütüyor mu hiç ?
Sanırsam rap müzik altın çağını yaşamaya hazır ve bu çok heyecan verici. En az dinleyicilerim kadar meraklıyım sadece bunun poplaşmasıyla ilgili büyük korkularım var. Poplaşmaktan kastım, sokak söylemiyle ayağa düşmesini kesinlikle istemiyorum. Evet artık bir şekilde bilinirliğimiz arttı , tehlikesi yok değil. Yıllarca birçok rap sanatçısı bunun için uğraştı umarım korktuğumuz başımıza gelmez.